Hlavní obsah

České firmě utekl miliardový obchod s Izraelci

Právo, Oldřich Danda

Pro pardubického výrobce radarů, firmu Retia, to měl být obchod snů. Společnost, která patří do zbrojařského konsorcia CSG, měla získat až třetinu z 3,5miliardové zakázky na dodání osmi izraelských radarů MADR pro českou armádu. Ale izraelský výrobce radarů, státní firma Elta, ze spolupráce vycouval.

Foto: archiv, Právo

Radary, které vyrábí izraelská státní firma Elta.

Článek

Je to překvapivé, protože Izraelci se smluvně zavázali, že třicet procent ze zakázky nechají českým firmám, a s Retií měli i podepsanou předběžnou smlouvu. Několik let oddalovaný nákup radarů, které by měly nahradit desítky let přesluhující sovětské radary, přitom ministerstvo obrany chce během letošního podzimu uzavřít.

„Společnost Retia v tuto chvíli nemá platnou smlouvu s izraelskou společností Elta Systems a podíl českého průmyslu, který byl dlouhodobě deklarovanou podmínkou projektu pořízení radaru MADR, není dle nám dostupných informací v tuto chvíli zajištěn,“ řekl Právu mluvčí firmy Retia Andrej Čírtek. Dodal, že s Izraelci několik měsíců vyjednávali, ale bezúspěšně.

Podle Čírtka nejde jen o získání práce pro pardubickou firmu, ale o to, že Retia měla asistovat při integraci izraelských radarů do systémů protivzdušné obrany ČR a NATO. Ještě přede dvěma lety, kdy byl podpis zakázky na spadnutí, vedení Retie mluvilo o tom, že budou v Pardubicích kompletovat zásadní komponenty radaru Elta EL/M-2084, například T/R moduly – přijímací a vysílací součástky antén radaru.

Mají těžkou hlavu

Z obratu izraelské firmy mají těžkou hlavu na ministerstvu obrany. Podle mluvčího resortu Jana Pejška izraelská strana písemně deklarovala, že 30 procent hodnoty zakázky získá český obranný průmysl.

„Výběr konkrétních českých partnerů je primárně záležitostí dodavatele, nikoli ministerstva,“ řekl Právu Pejšek. Dodal, že přesto situaci kolem pardubické firmy řeší. „I na základě informací od společnosti Retia žádáme po izraelské straně sdělení, v jaké konkrétní fázi jsou vyjednávání o zapojení českých společností do projektu,“ podotkl mluvčí.

Je nutné, aby Izraelci dodrželi objemy zakázek, které na začátku slíbili, jinak nebudeme tento projekt podporovat
prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOPB) Jiří Hynek

Zajímavé je, že v odpovědi na interpelaci předsedkyně branného výboru Jany Černochové (ODS) ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ještě na konci letošního srpna tvrdil: „Hlavním českým poddodavatelem je izraelskou vládou deklarována společnost Retia, a. s., která je uvedená v jedné z příloh smlouvy.“

Ministerstvo obrany se přitom připravuje už na podpis smlouvy s izraelským dodavatelem. Náměstek pro vyzbrojování Filip Říha Právu řekl, že už pouze čeká na to, až dostane znalecký posudek, zda je cena radarů v místě i čase obvyklá.

Vyjádření izraelské strany se Právu nepodařilo získat. Ačkoli Elta je státní podnik a nákup bude na úrovni české a izraelské vlády, nechtěl situaci komentovat ani izraelský velvyslanec v Praze. „Pan velvyslanec se k tomu nevyjádří, vyjednávání se nezúčastnil,“ řekla Právu mluvčí ambasády Mahulena Červená.

Situace kolem radarů se nelíbí prezidentu Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOPB) Jiřímu Hynkovi. „Chci se do toho vložit, protože je nezbytně nutné, aby Izraelci dodrželi objemy zakázek, které na začátku slíbili, jinak nebudeme tento projekt podporovat,“ sdělil Právu Hynek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám