Hlavní obsah

Česká pošta prodává sídlo na Pankráci, aby si ho pak pronajala. Dává to prý smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta začala nabízet své nemovitosti. Ke koupi jsou i pozemky a budovy na lukrativním pražském Pankráci, v elektronické aukci za ně chce 310 milionů korun. Některé prodané budovy si chce ale následně pronajmout a dál v nich provozovat pobočky. Ekonomicky to dává smysl, tvrdí pošta.

Foto: Mapy.cz

Budova pošty na Pankráci

Článek

Jedny z nejlukrativnějších majetků, jež jdou do aukce, má ztrátová Česká pošta na Pankráci v ulici Na Strži.

Podle popisu se jedná o pozemky o ploše zhruba sedmi tisíc metrů čtvrtečních, součástí je i sedmipatrová budova u stanice metra, skladovací prostory a nakládací rampy. Počáteční cena je 310 milionů korun, zvlášť se pak prodávají garáže pod budovou.

Po prodeji by však státní firma ráda od nového vlastníka pronajala prostory, v nichž by mohla dál sídlit pobočka pošty.

Ostuda České pošty: Zásilky chodí i déle než týden

Domácí

„Česká pošta nabízí k odkupu celou budovu, kde mj. sídlí pošta. Další prostory v objektu nejsou pro náš provoz nezbytně nutné. Nedává tedy ekonomický ani provozní smysl tyto prostory nadále držet ve svém vlastnictví,“ přiblížil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„Odhadní cena za nemovitost, kde sídlí pošta, je 310 433 000 korun. Součástí kupní smlouvy je i nájemní smlouva na prostory pobočky. Nájemné činí 6 613 540 korun za rok,“ dodal, proč k prodeji firma přistupuje, když si následně hodlá prostory pronajmout.

Podle něj tato varianta „dává ekonomicky České poště smysl“. Pobočka na Pankráci není jedinou, u níž se s podobnou variantou počítá. Například i v Chřibské na Děčínsku se objekt prodává a prostory pro pobočku by následně měly být pronajímány.

Na webových stránkách pošty se aktuálně nabízejí zhruba dvě desítky nepotřebných nemovitostí, v nichž například sídlily zrušené pobočky.

Těch pošta, kterou čeká kvůli ztrátám restrukturalizace, v uplynulých měsících zrušila na 300 z celkových 3200. Pošta tím chce vylepšit svou finanční situaci a prodejem majetků odhaduje výnos zhruba 1,5 miliardy korun.

V následujících dvou letech by se také podle přijatého usnesení vlády měl podnik rozdělit na dvě části - jedna bude provozovat pobočky, poštovní služby a služby pro stát, druhá by pak měla komerčně zajišťovat doručování balíků a další logistické služby.

Pošta na konci července propustí 250 doručovatelů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám