Hlavní obsah

Česká kola pomohou při záchraně afrických slonů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvě stovky různých druhů jízdních kol vyrazily ve středu v kamiónu z Ostravy do Afriky. Kola darovaná od lidí z celého Česka jsou určena hlavně pro strážce přírodních rezervací a národních parků v Kamerunu, Čadu a Středoafrické republice.

Foto: Archiv společnosti Kola pro Afriku

Od roku 2013 mají strážci národního parku Zakouma v Čadu k dispozici první pětici jízdních kol.

Článek

Část zásilky zamíří také k africkým dětem do center podporujících ekologickou výchovu. Na místě by kola měla být zhruba v polovině března.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Dvě stě kol museli ve středu dopoledne naložit dobrovolníci do kamiónu, který se s nimi pak vydal do Afriky.

Médiím to sdělil Roman Posolda z obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku, která už tři roky organizuje hlavně dodávku bicyklů pro děti v Gambii, aby se mohly dostat do škol.

Mladík z Třince zachraňuje africké slony

Teď se však Kola pro Afriku spojila se společností Save Elephants, kterou založil šestadvacetiletý třinecký rodák Arthur F. Sniegon, aby zachránil africké slony.

„Pytláci a překupníci se slonovinou způsobili masivní úbytek vzácných afrických slonů v čadském parku. Od začátku nového tisíciletí o 90 procent,“ informoval mladík, který se do Afriky poprvé vydal před pěti lety.

Foto: Archiv společnosti Kola pro Afriku

Masakr slonů v kamerunském národním parku. Pytláci slony zabili jen kvůli klům.

Arthur F. Sniegon při svém mnohaměsíčním pobytu v čadském parku zjistil, že jeho správcům by v boji s pytláky výrazně pomohla horská kola. „Nejsou totiž tak hlasitá a nákladná jako džípy a navíc se s nimi v místních podmínkách dostanete zcela všude. Pro správce parku to bude velká pomoc,“ upozornil mladík.

„Přece nedopustíme, aby na Zemi vymřelo největší suchozemské zvíře a navíc ještě kvůli tak absurdnímu důvodu jako jsou jeho kly,“ reagovala matka třineckého ochránce slonů Jana Sniegonová. Dodala, že syna v jeho úsilí maximálně podporuje.

Kola opravují ostravští vězni

Kromě kol z Ostravy do Afriky v kamiónu odešly i náhradní díly a montážní kufry. Cesta dodávky vyjde na 100 tisíc korun. Zaplatí ji ostravská stavební firma Bystroň group.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kromě 200 jízdních kol poputují v kamiónu do Afriky také náhradní díly a montážní kufry.

Společnost Kola pro Afriku již africkým dětem dodala tři tisíce jízdních kol, které opravili vězni z ostravské věznice. Češi již darovali přes 13 tisíc kol.

Reklama

Výběr článků

Načítám