Hlavní obsah

Češi zablokovali obchod s Íránem, chtěl od ČKD kompresory použitelné pro obohacování uranu

Novinky, rei
Aktualizováno

Česká republika letos zablokovala pokus z Íránu nakoupit za 1,5 miliardy korun technologii zužitkovatelnou pro obohacování jaderného materiálu. S odkazem na nejmenovaného zástupce české vlády to uvedla agentura Reuters. Dohadovaný obchod, jenž by představoval porušení sankcí OSN, vzbudil podezření proto, že íránský zákazník o sobě předložil falešné dokumenty.

Foto: Profimedia.cz

Kompresory používané při přepravě zemního plynu

Článek

„Obstaravatel poskytl falešnou dokumentaci za účelem zatajení původu, pohybu a cíle doručení zásilky. Záměrem bylo obejití kontrol vývozu a sankcí,“ uvádí se podle agentury v poslední výroční zprávě komise OSN dohlížející na dodržování sankčních opatření vůči Íránu. Firma, která se o nákup snažila, byla podle komise „falešným koncovým zákazníkem“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Íránci se podle dokumentu pokusili v lednu nakoupit v ČR kompresory od strojírenské firmy Howden ČKD Kompresory, kterou od předloňského roku vlastní americká společnost Colfax Corporation. Íránská strana podle nejmenovaného českého zdroje tvrdila, že zařízení potřebuje pro kompresorovací stanici sloužící k distribuci zemního plynu.

Mohou sloužit k obohacování uranu

Kompresory však mohou sloužit také v jaderných elektrárnách, takže se na ně v případě Íránu vztahují sankce OSN.

„Takové kompresory mohou být využity k obohacování uranu přímo z kaskád centrifug. Jsou obzvlášť užitečné při práci s více obohaceným uranem, jako je uran obohacený na 20 procent,“ potvrdil bývalý zástupce generálního tajemníka Mezinárodní agentury pro atomovou energii Olli Heinonen. Přitom Teherán se v roce 2013 zřekl obohacování uranu na 20 procent.

Není jasné, zda v transakci nebyli ještě nějací prostředníci, ani to, jak konkrétně byla dohoda zastavena. Podle zdroje Reuters se tak ale stalo po zásahu českých úřadů. Agentura dodala, že nic nenasvědčuje tomu, že by se ČKD Kompresory dopustily něčeho nekalého.

Firma se odmítla vyjádřit a k věci se nevyjádřilo ani íránské zastoupení v OSN. Mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba Novinkám sdělil, že ministerstvo průmyslu a obchodu nemá o případu žádné konkrétní informace.

Howden CKD Compressors je někdejší společnost ČKD Kompresory. V roce 2013 ji koupila firma Colfax a zařadila ji do své skotské divize Howden. Hodnota transakce byla 57 miliónů dolarů (přibližně miliarda korun).
Firma je výrobcem vícestupňových kompresorů pro těžbu a přepravu ropy a zemního plynu.

Zmiňovaný íránský pokus obejít omezení by podle Reuters mohl ohrozit konečnou dohodu o íránském programu. Ta z roku 2013, na jejímž základě OSN velkou část sankcí odvolalo, je jen dočasná. Vyjednavači se snaží o dohodu do konce června, rámec k ní už mají. [celá zpráva]

Podezření tady bylo už dříve

Íránci se pro svůj jaderný program možná pokoušeli nakoupit zařízení v ČR už dříve. Server WikiLeaks před čtyřmi lety upozornil, že obráběcí stroje vyráběné firmou Kovosvit MAS mohly prostřednictvím turecké společnosti skončit v Íránu.

Zpráva tehdy uváděla, že se s největší pravděpodobností jednalo o pětiosé obráběcí centrum, které je na seznamu Skupiny jaderných dodavatelů a podléhá Wassenaarově dohodě o omezení vývozu konvenčních zbraní, materiálů a technologií, které by mohly být zneužity ke zbrojení. Česká republika je účastníkem této dohody. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Klíčové body dohody s Íránem

Vybrané body budoucí dohody o íránském jaderném programu, na nichž se dohodly ve čtvrtek ve švýcarském Lausanne světové mocnosti. Tyto body, které zveřejnilo...

Výběr článků

Načítám