Hlavní obsah

Češi vedou v EU v užívání konopí a pervitinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LISABON/BRUSEL

Češi nejvíce ze všech zemí EU užívají produkty z konopí (marihuany). Mají také výjimečné postavení v užívání pervitinu. V užívání marihuany dostihla ČR i USA. Vyplývá to z údajů obsažených ve výroční zprávě agentury EU pro drogy za rok 2006. Zpráva zahrnuje kromě 25 členů EU také údaje z Norska, Bulharska, Rumunska a Turecka.

Článek

Ve sledovaných zemích kouří marihuanu denně asi tři milióny lidí, 65 miliónů ji alespoň jednou vyzkoušelo. Růst je stále ještě zaznamenáván především v nových členských zemích EU. Největší nárůst je pozorován v ČR, kde ve věkové kategorii 15 až 34 let již užívá konopí 22 procent populace, což je nejvíce v Evropě a na úrovni největšího světového spotřebitele - USA.

"Já těmto průzkumům moc nevěřím, pohybuji se v praxi. Západní Evropa má narozdíl od ČR problémy s velkým počtem HIV pozitivních narkomanů. V ČR klesá počet lidí, co si píchají heroin a pervitin. Na druhou stranu pozorujeme trend, že roste počet rekreačních uživatelů marihuany a tzv. tanečních drog," řekl Novinkám odborník na drogovou problematiku Jiří Presl z nadace Drop-In.

"Mladí Češi konzumují marihuanu spíše rekreačně, podíl problémových uživatelů není tak vysoký jako například ve Francii či Španělsku, " řekl Ondřej Petroš z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti. Připustil však, že lidí, kteří mají problémy s užíváním této populární lehké drogy, pravděpodobně přibývá.

"Věk první zkušenosti s marihuanou se ale neposunul níže," upřesnil vedoucí národního monitorovacího střediska Viktor Mravčík. Děti s ní mají první zkušenosti v průměru okolo 13 či 14 let. Mezi patnáctiletými a šestnáctiletými studenty má v Česku zkušenost s konopím podle evropské zprávy 44 procent studentů, nejvíce z celé Evropy. U sedmnáctiletých a osmnáctiletých více než polovina, odhadují odborníci.

Nejrozšířenější drogou je v ČR pervitin

Výjimečná je situace u pervitinu, jehož užívání podle zprávy roste všude ve světě kromě Evropy. "V Evropě je užívání pervitinu dosud omezeno na Českou republiku, která má s touto drogou dlouhodobý problém. Z jiných evropských zemí přicházejí jen sporadická hlášení o dostupnosti pervitinu a někdy se objeví zmínka o dovozu pervitinu z České republiky do sousedních zemí," konstatuje zpráva.

Nejrozšířenější tvrdou drogou je v Česku právě pervitin, v loňském roce však stoupl počet uživatelů opiátů. Odborníci nárůst přičítají většímu rozsahu zneužívání subutexu - léku, který se používá jako náhrada za heroin při léčbě závislostí. Na pervitinu bylo podle odhadů těžce závislých asi 20 500 osob, na opiátech asi 11 300. Počet těžce závislých na drogách se loni zvýšil téměř o 2000 lidí.

Loni také mírně stoupl počet těch, kteří berou pervitin. Zpráva to přičítá jeho rozšíření do klubů menších měst. Ve většině krajů převládají problémoví uživatelé této typicky české drogy, jedinou výjimkou z tohoto pravidla je Praha. V hlavním městě, které zároveň vede v celkových statistikách, vévodí opiáty.

Na Slovensku mají problém s nitrožilním užíváním drog

Celkově zpráva konstatuje, že navzdory značnému zlevnění drog na evropském trhu se jejich užívání v Evropě po výrazném růstu v 90. letech minulého století v poslední době stabilizovalo. Počet nových uživatelů, zvláště u heroinu a opiátů, se v posledních letech dokonce mírně snížil. Nárůst celkově trvá u stimulantů, tedy kokainu, extáze a amfetaminů, užívání konopí se stabilizovalo. Trvají ale stále velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi.

V roce 2004 se ČR a Slovensko ocitly v malé skupině zemí, které již hlásily pokles případů porušování protidrogových předpisů. Slovensko je ve zprávě zmiňováno zvláště v souvislosti s vysokým podílem nitrožilního užívání drog, naopak s nízkým podílem narkomanů, kteří vyhledávají léčbu.

Agentura hodnotí jako v zásadě pozitivní skutečnost, že růst užívání drog se v Evropě celkově zastavil navzdory výraznému snížení jejich cen. Zejména v důsledku vývoje v Afghánistánu a prudkému zvýšení tamní produkce opia klesly za posledních pět let ceny heroinu v Evropě až o 45 procent, u kokainu činí snížení cen asi 22 procent. Trvají však nadále velké rozdíly v ceně v jednotlivých zemích: zatímco v Portugalsku je gram konopí k dostání už za 2,30 eura, v Norsku je to 12 eur; u heroinu cena kolísá od 12 eur za gram v Turecku po 141 eur ve Švédsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám