Hlavní obsah

Češi touží po dvou dětech, přesto přibývá jedináčků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože většina žen v České republice touží průměrně po dvou dětech, přibývá těch, které mají pouze jedno. Důvodem podle výzkumu je, že na druhé dítě nemají čas buď kvůli studiu na vysoké škole, budování kariéry nebo snaze se finančně zajistit na období, kdy budou matkami.

Foto: Radka Miloševská

V Česku stále více přibývá jedináčků.

Článek

V roce 2000 se průměrný věk prvorodiček v zemi pohyboval okolo 27 let, nyní se blíží třicítce.

Tento trend bude asi pokračovat, přestože vysněným ideálem u dvou třetin populace v zemi je mít dvě děti.

Děsivá projekce: Česko bude stárnout a vymírat

Domácí

Odkládání rodičovství je stále výraznější u mladé generace. Zjistil to tým výzkumnic Národního institutu SYRI, který sleduje vývoj společnosti v České republice.

Ženy tak nějak druhé dítě nestíhají

Mladé ženy žijí podle průzkumu v současnosti tak uspěchaný život, že na plánovaní svého potomstva nemají čas. Až začnou plánovat, je pozdě.

„Ženy dnes plánují narození prvního potomka podstatně později než v minulosti. Velmi často pak ten svůj plán nezvládají naplnit a odkládají rodičovství už proti své vůli,“ řekla Novinkám členka výzkumného týmu, demografka Jitka Slabá, která vedle institutu SYRI působí i na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Ženy dnes plánují narození prvního potomka podstatně později než v minulosti.
Jitka Slabá, demografka, institut SYRI a UK Praha

Tento trend odstartoval v devadesátých letech a prohlubuje se. Zatímco před třiceti lety rodila každá žena v průměru dvě děti, nyní už je to vyjádřeno statisticky 1,6 dítěte.

Zjednodušeně řečeno přibývá jedináčků. Vědci při výzkumu plodnosti zkoumali situaci u zhruba tisíce žen.

Počet obyvatel v Česku díky migraci vzrostl

Domácí

Celkem 16 procentům z nich se narodilo první dítě dříve, než bylo plánováno, 43 procentům plány vyšly v podstatě přesně, ale u 41 procent se rodilo později. Co je nejdůležitější, byly v tom zásadní rozdíly.

U nejstarších dotázaných, šlo o ročníky 1966 až 1970, rodilo později 27 procent žen. Naopak u nejmladších dotázaných, ročníky 1983 až 1990, rodilo později 55 procent žen. Čísla jasně ukazují, že prostě zástupkyně starší generace plánují lépe.

Mateřství potřebuje osvětu jako antikoncepce

Rozdíl v plodnosti vysvětluje Slabá zčásti posunem rodičovství do vyššího věku. Jinými slovy, pokud se rodí z nejrůznějšího důvodu později, musí ženy počítat s tím, že se u nich mohou objevit zdravotní potíže, které mohou jejich mateřství oddálit.

Popřípadě se pak nestihne ono druhé vysněné dítě. Vědci hledali i způsoby, jak by společnost měla problému čelit.

Zástupkyně mladších generací si jsou v menší míře vědomy překážek, jimž mohou čelit, pokud se rozhodnou odkládat mateřství
Jitka Slabá, demografka, institut SYRI a UK Praha

Jednou z možností je udělat mateřství osvětu jako antikoncepci.

„Zástupkyně mladších generací jsou dobře seznámené s tím, jak bránit nechtěnému otěhotnění, ale již v menší míře jsou si vědomy překážek, jimž mohou čelit, pokud se rozhodnou odkládat mateřství,“ uvedla vědkyně.

Slabá zdůraznila, že existují i další nástroje, jak ženám vyjít vstříc a umožnit jim zase rodit o něco dříve. Jedním z řešení je větší podpora mladých maminek studujících na vysokých školách, a také větší podpora zaměstnaných rodičů tak, aby zvládali práci i rodinu.

Nejmladší populace je v okolí Prahy, bezvěrcům je zaslíbený Most

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám