Hlavní obsah

Nejmladší populace je v okolí Prahy, bezvěrcům je zaslíbený Most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmladší populace v České republice žije podle statistiků v okresech Praha-východ a Praha-západ, naopak „nejstarším“ okresem je Jeseník. Tato i další lokální data vycházející z loňského sčítání lidu zveřejnil v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Okresy s vůbec nejmladším obyvatelstvem jsou Praha-východ a Praha-západ. Pouze zde průměrný věk nepřesáhl 40 let. Naopak pomyslně nejstarším okresem je Jeseník s průměrným věkem 44,8 roku,“ konstatoval předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Cizinců bylo v době sčítání nejvíce v Praze, kde představovali 13,6 procenta obyvatelstva. S odstupem následovaly okresy Plzeň-město (8,6 procenta) a Mladá Boleslav (8,4 procenta).

Chudší kraje se vylidňují, lidi lákají velká města

Domácí

Statistici z dat rovněž vyčetli, že nejvíce osob s vysokoškolským vzděláním žije v Praze (35,9 procenta) a okrese Brno-město (33,6 procenta), nejméně v okresech Tachov (8,2 procenta) a Sokolov (8,7 procenta).

Nejvíce bezvěrců je podle sčítání v Mostě (86,1 procenta) a Rakovníku (85,7 procenta), zatímco k víře se v rámci dobrovolné otázky přihlásili nejčastěji obyvatelé okresů Uherského Hradiště (64 procent) a Žďáru nad Sázavou (57,3 procenta).

Data jsou dostupná na webu sčítání.

Reklama

Výběr článků

Načítám