Hlavní obsah

Češi si chtějí prezidenta volit sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obyvatelům Česka se příliš nezamlouvá současná praxe, kdy prezidenta volí poslanci a senátoři na společné schůzi. Nejraději by si prezidenta volili sami. Pro přímou volbu se podle CVVM vyslovilo 68 procent dotázaných.

Foto: Policie ČR
Článek

Na otázku, jaký způsob volby prezidenta je nejvhodnější pro Českou republiku, jen 16 procent dotázaných odpovědělo, že považuje za nejvhodnější stávající způsob volby prezidenta parlamentem. 11 procent dotázaných vidí jako optimální volbu prostřednictvím nějakého širšího sboru volitelů.

Nejvhodnější pro výkon funkce prezidenta republiky by podle 47 procent dotázaných byla osoba stojící mimo politické strany, 12 procent dokonce preferuje člověka, který nikdy nebyl v politice. Stranického kandidáta za optimální variantu naopak pokládá 7 procent dotázaných, a to včetně 1 procenta těch, kteří za nevhodnější osobu považují předsedu politické strany.

Asi dvě pětiny (41 procent) dotázaných si myslí, že nesejde na tom, zda uchazeč o post prezidenta republiky je, či není spojen s některou politickou stranou.

Více než polovina dotázaných (52 procent) zastává názor, že by pravomoci prezidenta měly být zachovány ve stávajícím rozsahu. Zhruba třetina respondentů (32 procent) se vyslovila pro rozšíření prezidentských pravomocí, podle asi desetiny (9 procent) oslovených občanů by naopak měly být zúženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám