Hlavní obsah

Češi se hádají stále více, i kvůli drobnostem, tvrdí zástupce ombudsmana

Právo, Vladimír Klepáč

Češi jsou stále více uhádaní, při řešení sporů jsou agresivnější a své malicherné spory neváhají řešit i na úřadech. Část někdy až neuvěřitelných případů vyřizoval i zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Byla mezi nimi například stížnost na hlučný sex u sousedů, cupitání malého dítěte ve vedlejším bytě nebo spor o hnojník pod okny obýváku.

Křeček: Češi se hádají stále více, i kvůli drobnostemVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Křeček připomíná, že ne vše, co člověku vadí, je automaticky porušením jeho práva či zákona.

„Bohužel žijeme v době, kdy někteří lidé nerespektují dokonce rozhodnutí soudů. Spor může vyřešit soud či úřad, ale dosáhnout smíru mezi rozhádanými sousedy někdy nejde, protože se nerespektují autority a každý jsme si sami pro sebe autoritou,“ řekl Právu Křeček.

Připomněl slova předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který opakovaně prohlásil, že spory, které byl schopen kdysi vyřešit starosta či farář, dnes míří až k Ústavnímu soudu.

Zelená stěžovatelům

Podle Křečka je otázkou, nakolik povede k dosažení smíru například nový přestupkový zákon, který v sobotu vstoupí v platnost. Úřadům sice na jedné straně ukládá, aby se znesvářené strany pokoušely dosáhnout dohody, na druhé straně podstatně zjednodušuje způsob, jak se na přestupkovou komisi se svými výhradami k sousedovi obrátit.

Zástupce ombudsmanky proto předpokládá, že stížností přibude. Nadšený není ani z novely stavebního zákona, která umožní stavět jen na ohlášení bez ohledu na velikost budoucího objektu. Podle něj to může do stavebních řízení vnést zmatky a s tím spojené spory.

Kutil vyplavuje sousedy

Výčet toho, kvůli čemu jsou schopni se Češi pohádat, je poměrně pestrý. Důvodem je například to, že sousedova dcera cvičí přes den hru na klavír. Jedna žena si stěžovala na to, že sousedka chodí v noci na záchod a jeho splachování ji budí. Lidé si stěžovali na souseda, který v opilosti v noci klepe lidem v okolí na dveře.

Kuriózní je případ kutila, který si doma udělal sám vodoinstalaci, příliš se mu ale nepovedla. Pravidelně každý rok vytopí alespoň jednou své sousedy. Trvá to už osm let a nelze ho přimět, aby si ji nechal opravit od instalatérů.

Některé sousedské spory se dědí z pokolení na pokolení. Ke klasice patří spory kvůli hluku a zápachu, což trápí hlavně lidi z měst. Na venkově se přou kvůli záboru dříve veřejných cest, přerůstání stromů a keřů na sousední pozemky, kvůli drobným černým stavbám nebo častému a hlasitému štěkání psů. Některé spory není schopna vyřešit ani přestupková komise.

„Příbuzné a sousedy si nevybíráme. Musíme spolu vyjít, musíme spolu žít, i když se nám to nelíbí. Proto vždy navrhuji, snažme se navzájem si vyjít vstříc,“ doplnil Křeček.

Příklad sporů
Dcera sousedů v panelovém bytě studuje hru na klavír a její hlasitá hra stěžovatele ruší, přestože dívka hraje jen v denních hodinách.
Stěžovatel namítal, že se k nim do bytu přenáší veškerý hluk od sousedů z bytu nad nimi. I jejich lehké kroky zní jako bubnování na strop, ale zvlášť iritující je cupitání jejich malého dítěte.
Seniorka si stěžovala, že v bytě žije už 35 let a nyní čelí neúnosnému tlaku. Byt nad ní si pronajala mladá žena, kterou ve dne v noci navštěvují různí pánové. Z bytu se ozývá dupot, bouchání smích, hlasité projevy sexu. Tohle trvá už tři roky.
zdroj: Kancelář veřejného ochránce práv

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám