Hlavní obsah

Češi: politiku neovlivníme, zbývá jen kritizovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina občanů je spokojena s možností otevřeně se vyjadřovat k problémům a nedostatkům ve společnosti, jen málo z nás si ale myslí, že může dění ovlivnit. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Josef Zajíc

Zelená osa Vítkovic: Kontejnery před ředitelstvím Vítkovic a.s. na Ruské ulici.

Článek

Možnost otevřeně se vyjadřovat k problémům a nedostatkům ve společnosti hodnotí kladně 6 z 10 dotázaných občanů. Třetina respondentů je rovněž spokojena s možností ovlivňovat řešení problémů ve své obci či městě, stejnou možnost na celostátní úrovni ale hodnotí kladně jen 6 % občanů. Pětina dotázaných věří, že je u nás možné dosáhnout svých oprávněných požadavků.

Možnost vyjadřovat se k problémům ve společnosti hodnotí pozitivněji muži, občané pracující na vedoucích postech, osoby samostatně výdělečně činné, absolventi středních škol s maturitou a vysokých škol a voliči ODS.

Skepticky naopak vidí své možnosti v této oblasti zejména ženy, důchodci, lidé se základním vzděláním, dotázaní se špatnou životní úrovní a voliči KSČM.

"V otázce týkající se šance ovlivnit řešení problémů na obecní úrovni jsme pozorovali podobné sociodemografické diference jako u předchozí otázky, rozdíly podle pohlaví zde však nebyly statisticky významné. Naopak mezi "pesimisty" se v této otázce zařadili obyvatelé Prahy," uvádí CVVM ve své zprávě.

V hodnocení možnosti ovlivnit řešení problémů na celostátní úrovni se výraznější rozdíly mezi jednotlivými skupinami respondentů neprojevily. Šanci dosáhnout svých oprávněných požadavků vnímají pozitivněji lidé se středoškolským vzděláním s maturitou a vysokoškoláci, osoby samostatně výdělečné činné a dotázaní pracující ve vedoucích funkcích, respondenti s dobrou životní úrovní a voliči ČSSD. Negativní postoj se častěji objevoval u důchodců, lidí vyučených, respondentů se špatnou životní úrovní a voličů KSČM.

Možnosti ovlivňování veřejného dění (v %)
.Rozhodně anoSpíše anoSpíše neRozhodně ne
otevřeně se vyjadřovat k problémům a nedostatkům ve společnosti15442711
ovlivnit řešení problémů ve své obci, městě4304418
ovlivnit řešení problémů na celostátní úrovni063358
dosáhnout svých oprávněných požadavků2204918
Poznámka: Dopočet do 100 % tvoří odpovědi nevím.

Reklama

Výběr článků

Načítám