Hlavní obsah

Češi hlasují o nejlepší nemocnici i zdravotní pojišťovnu

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý 1.února až do konce srpna mohou Češi anonymně hodnotit české nemocnice a zdravotní pojišťovny a vybrat tak ty nejlepší. Loni byla vítězem Nemocnice České Budějovice, a. s., mezi pojišťovnami uspěla Zaměstnanecká pojišťovna Škoda.

Foto: Intermountain Health, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlasovací dotazníky najdou pacienti v čekárnách nemocnic nebo na internetu na stránce www.nejlepsi-nemocnice.cz.

Soutěž pořádá obecně prospěšná společnost HealthCare Institute, letos realizuje již 17. ročník. Průzkum je celostátní a zaměřuje se na bezpečnost a spokojenost hospitalizovaných pacientů, ambulantních pacientů a zaměstnanců nemocnic. Organizace si slibuje, že dotazování povede ke zlepšování kvality zdravotních služeb a péče v českých nemocnicích a zdravotních pojišťovnách směrem k potřebám pacientů.

Kvůli pandemii se svět potýká s horami zdravotnického odpadu

Svět

Loni se absolutním vítězem mezi všemi sedmi pojišťovnami stala Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, na druhém místě skončila Česká průmyslová pojišťovna a na třetím Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Žebříček byl sestavený z pohledu pojištěnců, ředitelů nemocnic, ambulantních lékařů a největších zaměstnavatelů, přihlédnuto bylo i k finančnímu zdraví, preventivním programům pro děti a dorost a online komunikaci.

Proškolení tazatelé navštívili 42 poboček zdravotních pojišťoven v osmi krajích České republiky, volali na informační linky a kontaktovali pojišťovny e-maily a dopisy zaslanými poštou. Průzkum se pořádal také mezi 32 tisíci hospitalizovanými pacienty, 40 tisíci ambulantními pacienty a čtyřmi tisíci zaměstnanci nemocnic.

V novém bioboxu mohou na Bulovce ošetřovat i pacienty s ebolou

Domácí

Loni bodovaly jihočeské nemocnice

Dohromady přes 76 tisíc respondentů se loni zapojilo i do hledání nejlepší nemocnice. Mezi dotazovanými se nejlépe umístily jihočeské nemocnice. Absolutním vítězem se stala Nemocnice České Budějovice, druhé místo obsadila Nemocnice Strakonice a třetí Nemocnice Písek. Na čtvrtém místě skončila Vojenská nemocnice Olomouc a na pátém Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno.

Do ankety bylo zapojeno 150 nemocnic s akutními lůžky z celé republiky. Žebříček hledí na finanční kondici nemocnic, míry bezpečnosti a spokojenosti pacientů i zaměstnanců.

Dušek: Díky očkování vážné zahlcení nemocnic nehrozí

Domácí

V samostatném hlasování o nejbezpečnější nemocnici z pohledu hospitalizovaných pacientů zvítězila Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha a Domažlická nemocnice.

Pražská vojenská nemocnice vyhrála i ve stejném hlasování ambulantních pacientů, tentokrát spolu s Oblastní nemocnicí Náchod.

V kategorii Bezpečnost a spokojenost zaměstnanců nemocnic vyhrála FN Hradec Králové a Nemocnice České Budějovice.

Screening u novorozeňat může nově odhalit i svalovou atrofii či těžkou poruchu imunity

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám