Hlavní obsah

Češi budou velet výcvikové unijní misi v Mali

Novinky, jas

Česká armáda převezme příští rok velení výcvikové mise Evropské unie v africkém Mali. Na velitelském shromáždění to ve středu oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (druhý zprava) na velitelském shromáždění k prioritám a hlavním úkolům armády v roce 2020. Zleva náčelník generálního štábu Aleš Opata, premiér Andrej Babiš (ANO) a vpravo ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Článek

Češi mají momentálně v zemi asi 120 vojáků, kteří zajišťují ostrahu velitelství a výcvikové základny. Výcvikové centrum se nachází v Koulikoru, což je 50 kilometrů severovýchodně od metropole Bamako.

Velení mise česká armáda převezme na šest měsíců. Cílem mise je pomoc při výcviku malijské armády, která bojuje několik let s islamisty.

Prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění české armády ocenil modernizační projekty včetně plánovaného nákupu dronů, které se podle něj patrně pořídí v Izraeli. Zeman rovněž varoval před stažením vojenských sil z Afghánistánu. NATO by podle něj mělo být ofenzivnější v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Zeman chce tento názor prezentovat na nadcházejícím summitu NATO, neboť mezinárodní terorismus je podle něj „hlavním, ne-li jediným nepřítelem”, na čemž nic nemění ani „drobná epizoda s Islámským státem”, neboť samozvanému státu se nedostalo mezinárodního uznání.

Zeman: Jsme odsouzeni zůstat v Afghánistánu v zájmu naší civilizace

Domácí

Stažení NATO z Afghánistánu by podle Zemana bylo chybou, neboť by kromě znehodnocení obětí bylo projevem zbabělosti s nedozírnými následky. Země by se podle něj stala základnou teroristů z hnutí Tálibán a díky tomu, že je největším producentem opia, mohl by z jeho prodeje být financován terorismus. Proti stažení z Afghánistánu a boji proti terorismu ostatně prezident hovoří v posledních letech opakovaně.

Drony z Izraele

K modernizačním projektům armády prezident dodal, že by měly být využívány offsetové programy využívající zapojení českých firem.

Zeman zmínil i další ze svých oblíbených a často opakovaných témat, jímž je zapojení dronů. Podle svých slov „velmi uvítal”, že vznikne „prapor dronů”, a dodal, že česká armáda patrně nakoupí bezpilotní prostředky z Izraele, který je podle něj světovou velmocí ve využívání těchto technologií.

Česká armáda si pořídí bojový dron o váze až 600 kilogramů

Domácí

Reklama

Související články

Armáda se dočká radarů za miliardy

Po letech odkladů, dohadů i policejního vyšetřování se česká armáda dočká osmi kusů 3D mobilních radiolokátorů (MADR) a konečně pošle do šrotu přes 15 let...

Výběr článků

Načítám