Hlavní obsah

O obří armádní zakázku na bojová vozidla soutěží už jen tři firmy

• Aktualizováno

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun ministerstvu obrany doručily tři z oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit, uvedl v úterý mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Jedním z výrobců, mezi nimž obrana vybírá, je španělská odnož amerického gigantu General Dynamics s vozem Ascod.

Článek

Firmy měly termín na podání nabídek do úterního odpoledne. Podle Pejška přišla nabídka od společností BAE Systems Hägglunds AB, GDELS - Santa Barbara Sistemas SA a Rheinmetall Landsysteme GmbH. BAE Systems vyrábí vozidlo CV90, General Dynamics European Land Systems (GDELS) obrněnce Ascod a Rheinmetall Landsysteme stroj Lynx.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Pásový obrněnec Lynx

„Ministerstvo zároveň obdrželo písemnou informaci od společnosti PSM Projekt System & Management GmbH, že se rozhodla z důvodu nutnosti značné a nákladné přestavby jejich zavedeného vozidla Puma nepodat v rámci uvedené zakázky žádnou nabídku,” dodal Pejšek.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Nová verze švédského obrněnce CV-90 na střelnici u Baltského moře.

PSM je společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme. V minulosti se o pumě hovořilo jako o jednom z favoritů tendru. Stroj ale nesplňuje podmínky, které si armáda stanovila, a to především v počtu osob, které může přepravit, nebo ve výzbroji. Firma se podle dřívějšího vyjádření ministerstva v předchozích kolech soutěže zavázala, že je schopna požadavkům armády dostát.

Projektový tým, který rekordní zakázku na ministerstvu obrany připravuje, nyní podle Pejška začne doručené předběžné nabídky posuzovat. "Poté začne s dodavateli vlastní vícekolové jednací řízení za účelem zkvalitnění jejich nabídek. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám