Hlavní obsah

Češi bohatnou a víc si chrání svůj majetek

Právo, Jiří Vavroň, Jan Holý

Češi bohatnou. Jen v roce 2016 přibylo v Česku 2200 nových dolarových milionářů. V polovině loňského roku měli Češi v úsporách a vkladech na 2,3 biliónu korun, o 195 miliard více než ve stejném období roku 2016. Zároveň stále více z nich se snaží zabezpečit a ochránit svůj majetek i rodinu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Běžnou součástí mnoha bytů a domů se tak stávají nejen pancéřové dveře s několika bezpečnostními zámky, ale i ochranné fólie na okenních sklech, kamery a alarmy s hlukovými či pohybovými čidly. Ty bývají často propojené s pulty bezpečnostních agentur, někdy i policie. Někteří lidé si pořizují v bankách bezpečnostní schránky či trezory, movitější Češi i kryty.

Ještě před deseti lety byl majitel bytu v paneláku, který nechal vybourat vstupní dveře a udělat si místo nich bytelné, bezpečnostní, včetně rámu, spíše exotem. Časy se ale mění.

„U rekonstrukcí bytů je dnes už naprosto běžným standardem, že si lidé nechávají instalovat kvalitní bezpečnostní dveře, obvykle třináctibodové. I s montáží vyjdou obvykle na zhruba třicet tisíc korun,“ řekl Právu Viktor Truhlář, ředitel české stavební firmy Interwand.

Zájem i o trezory

„Zájem o bezpečnostní dveře je i mezi běžnými lidmi enormní,“ potvrdila Právu Vendula Řehounková, marketingová specialistka firmy Next, která vyrábí a montuje bezpečnostní dveře. Podle ní přitom nejde jen o bohaté Čechy a podnikatele. Navíc každé dodávané dveře jsou dělané takzvaně na míru.

Zvýšený zájem o trezory všeho typu potvrzuje i jeden z největších prodejců trezorů v Česku, firma Trezorshop. Trezor potřebují lidé, kteří jsou majiteli zbraní a musí je ze zákona zabezpečit. A těch není málo. Podle Policie ČR je v Česku ve specializovaných trezorech a skříních přes 830 tisíc kusů střelných zbraní.

Ochranu nejen majetku, ale i citlivých údajů budou muset během několika měsíců podle nařízení Evropské unie řešit i firmy. Proto roste zájem nejen o trezory, ale i o archivační skříně. Podle Truhláře jsou ale sejfy a bezpečnostní systémy napojené na kamery stále spíše doménou nejluxusnějších bytů a domů.

Podzemní kryty

Obavy lidí z neklidné situace v některých částech světa, ale i z narůstajících počtů neočekávaných přírodních katastrof rostou. Někteří movití majitelé nemovitostí si podle informací Práva nechávají stavět i podzemní kryty, loni se jich v Česku vybudovalo několik desítek. Některé firmy se dnes přímo specializují na tyto stavby. Kryty si většinou pořizují majetnější lidé, protože jejich cena začíná od miliónu korun výše. Kryty mají silné stěny ze železobetonu a stavějí se v hloubce několika metrů.

Mohou mít i vlastní zásobárnu vody a být napojeny na systém včasného varování, to vše za pancéřovými dveřmi. Třeba ve Švýcarsku či USA jsou privátní kryty poměrně běžné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám