Hlavní obsah

Češi berou útokem polské trafiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na historický rekord se dostal rozdíl v ceně cigaret mezi Českem a Polskem po aktuálním zvýšení spotřební daně. Na dražších značkách se už teď blíží k padesátikoruně na krabičce. Až do českých obchodů dorazí cigarety s novými kolky, rozdíl ještě vzroste. Některé trafiky výpadek nahrazují jiným zbožím včetně kontroverzních produktů s obsahem HHC.

Foto: Aleš Honus

Čeští zákazníci nakupují v Polsku cigarety po kartonech

Článek

V obchodech a trafikách v polském pohraničí je to znát.

„Dá se říct, že 90 procent zákazníků, kteří si u nás kupují cigarety, je z Česka. A stále jich přibývá,“ usmívá se Agnieszka, pracovnice malé prodejny v polské obci Chalupki, kam je to autem z nedalekého Bohumína ani ne deset minut. Lidé sem ale jezdí i ze vzdálenějších měst, jako jsou Ostrava, Orlová nebo Karviná.

Padesát korun na krabičce

„Jedna krabička marlborek mě dnes vyšla v přepočtu na 102 korun, u nás to je minimálně 145 korun,“ říká Petr Dvořák z Ostravy, který si v prodejně koupil několik kartonů cigaret.

„Na třech kartonech, které mi vyjdou na měsíc, mám ušetřeno asi 1300 korun. Cigarety v Česku nekupuji už několik let, vždyť do Polska to mám patnáct minut autem. Vždy to spojím i s natankováním benzinu a nákupem jídla, každý měsíc takto ušetřím několik tisíc korun,“ říká.

Foto: Aleš Honus

Na jedné krabičce můžou Češi ušetřit čtyřicet až padesát korun

Cenový rozdíl nesou nelibě prodejci na české straně hranice. Podnikatel Tomáš Horák, který v Bohumíně provozuje hned dvě trafiky, říká, že největší tržby za cigarety měl v době covidu, kdy byly hranice zavřené. Od té doby to jde stále dolů.

Produkty s HHC budou dočasně zakázané, rozhodla vláda

Domácí

Hojí se na produktech s HHC

„Zákazníkům se vůbec nedivím, že řada z nich cigarety kupuje jen v Polsku. Naštěstí mi tento výpadek nahrazují nové artikly, které jsou na trhu a o kterých se v poslední době i hodně píše v médiích. Jsou to zejména HHC produkty, o ty je mezi lidmi velký zájem. A co si budeme povídat, jsou tam velmi zajímavé marže,“ říká.

„Když prodám karton cigaret, je na tom zisk kolem 70 korun. To je stejné, jako když prodám gram HHC. To samé se dá říct o elektronických cigaretách, ty nám taky pomáhají zachraňovat tržby,“ dodává. Otázka podle něj je, co s jeho podnikáním udělá očekávané zavedení spotřební daně na elektronické cigarety.

Na dotaz, jak vnímá snahy politické reprezentace o zákaz výrobků z HHC, které teď tvoří podstatnou část jeho tržeb, říká, že to není příliš šťastné rozhodnutí. „Dosáhne se akorát toho, že se s těmito výrobky bude obchodovat načerno,“ říká. Daleko lepší by podle něj bylo regulovat prodej těchto výrobků osobám mladším osmnácti let.

HHC neboli Hexahydrokanabinol je látka příbuzná s THC, hlavní aktivní sloučeninou marihuany. Stejně jako THC je i HHC látka, která ovlivňuje psychiku a její účinky jsou podobné – mohou způsobit uvolnění až euforii, ale zároveň i úzkost a paranoiu. Jak moc se HHC a THC liší je stále předmětem diskuzí a výzkumu. Nejdůležitějším rozdílem tak je, že HHC je v některých evropských zemích legální.

Daň poroste i nadále

Zvýšení spotřební daně z cigaret, tabáku ke kouření a doutníků od 1. února činí deset procent. V maloobchodních cenách se navýšení projeví v následujících týdnech s tím, jak budou obchodníci doprodávat zásoby se staršími kolky. V dalších třech letech sazby u těchto výrobků porostou o pět procent ročně.

Nově bude od 1. dubna 2024 zavedena spotřební daň u elektronických cigaret, její sazba bude v roce 2024 činit 2,50 za mililitr a poroste až do roku 2027 na hodnotu 10 korun za mililitr. Spotřební daň v uvedeném období poroste i u nikotinových sáčků.

Češi luxují polské supermarkety, Poláci české krámky s léčebným konopím

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám