Hlavní obsah

Červené Česko se začíná lišit kraj od kraje. Praha patří k nejlepším

Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tím, jak klesá hodnota čísla R i celkové počty nově nakažených za den v České republice, mění se také situace v regionech. Určitým premiantem je nyní Praha, která přitom od začátku epidemie platila za jedno z největších ohnisek nákazy v Česku. Od vývoje nákazy by se mělo odvíjet i zpřísňování či uvolňování zavedených opatření v jednotlivých krajích. Ty byly dosud zařazeny všechny v červeném, nejhorším stupni z hlediska šíření nákazy.

Článek

„Velmi silně se zlepšuje situace v Praze a bude to zřejmě pokračovat,” sdělil Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Ten už před týdnem avizoval, že se kraje začínají dělit na ty, kde se situace zlepšuje, kde stagnuje a kde se horší.

Ve čtvrtek přibylo v Praze 493 potvrzených případů covidu, denní nárůst se tak po dvou dnech vrátil pod 500. Proti minulému čtvrtku je to o 380 méně.

V přepočtu na obyvatele patří nyní hlavní město k regionům s nejlepším vývojem. Za poslední týden v metropoli evidují v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 214 nakažených. To je údaj k pátečnímu ránu a je to nejlepší bilance ze čtyř největších měst v ČR (Brno 289, Ostrava 281, Plzeň 260).

Pro srovnání, v nejhorším okrese Havlíčkův Brod je to 813, na Pelhřimovsku 773, na Strakonicku 740 nakažených.

Blatný: Nebezpečí trvá, navrhnu prodloužení nouzového stavu o měsíc

Domácí

Nejde však jen o počty nakažených, ale i o jejich strukturu. Dušek upozornil, že mezi rizikové kraje patří ty, kde se nákaza nejvíce rozšířila mezi seniory.

„Což pozorujeme například v Karlovarském kraji a obecně moravských krajích. Na prvním místě je Jihomoravský kraj,” řekl.

Skvělá zpráva: Reprodukční číslo kleslo na 0,8. Začne se uvolňovat

Domácí

Zatímco v Praze v polovině října přibývalo 1500 případů denně, nyní je jich už skoro dva týdny pod tisíc za den. Hlavní hygenička Jarmila Rážová si to vysvětluje tím, že Pražané důsledněji dodržují zavedená opatření. Podle dat o mobilitě zůstávají více doma – podle dat Googlu je to o zhruba 20 procent více než v ostatních krajích.

Záběry vylidněného centra Prahy (druhá polovina října)Video: Novinky

Zlepšení ale nehlásí jen metropole. Třeba v Libereckém kraji za posledních sedm dnů testy odhalily 2852 nových případů covidu-19, což je nejnižší počet za poslední čtyři týdny.

Z jižních Čech zase hlásí za poslední týden hodně uzdravených, zatímco před týdnem bylo v kraji 15 780 aktivních případů koronaviru, nyní jich je necelých 10 tisíc (více o vývoji v jednotlivých krajích lze najít na webu ministerstva zdravotnictví zde).

Situaci bude zohledňovat nový semafor

V pátek by měl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představit veřejnosti tzv. skórovací systém, který by měl umožnit občanům dopředu se připravit na případné zpřísňování, či rozvolňování opatření. Systém souvisí právě i s tím, že se zatím „červená” Česká republika začíná rozdělovat a lze očekávat, že v jednotlivých krajích budou platit různá opatření podle míry rizika nákazy.

Zda se ale mohou Pražané nebo jiné regiony případně těšit na nějaké dřívější uvolňování, není zatím jisté. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v rozhovoru pro páteční Právo uvedl, že si to Blatný zřejmě ještě vyhodnocuje.

„Je to jeho tabulka, my jsme jen hlídali zájmy průmyslu a obchodu,” poznamenal.

Havlíček: Začátkem prosince otevřeme skoro všechno. Ale…

Koronavirus

Blatný avizoval, že cílem tabulky je maximální „čitelnost a uchopitelnost” v zavádění a uvolňování opatření. „Bude to hodnoceno primárně barevnou škálou a bude to poskytovat informace jak celoplošně, tak pro jednotlivé kraje,” nastínil Blatný minulý týden.

Skóre – závislé na přírůstku nakažených v závislosti na počtu obyvatel, věku nakažených, procentu pozitivních testů nebo reprodukčním čísle – bude vyjadřovat denně aktualizované číslo od 0 do 100, na něž budou navázána konkrétní opatření.

Skórovací systém umožní lidem předvídat zavádění opatření

Koronavirus

Půjde o jakousi obdobu regionálního semaforu, který na jaře zkoušel zavést někdejší šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO), avšak k fungování semaforu nikdy pořádně nedošlo.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Nástřel tabulky s koronavirovými opatřeními z prezentace ministerstva zdravotnictví z minulého týdne

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám