Hlavní obsah

Černochová natřela Zelenského kvůli kritice Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu pozdě večer na sociální síti X veřejně zkritizovala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za jeho výtky adresované některým evropským státům, primárně Polsku, za jejich údajnou nesolidárnost.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Polsko mám, díky rodičům, jako druhý homeland, takže si dovolím jeden komentář, protože mě mrzí urážení Poláků, které tady teď čtu. Znám jejich mentalitu. Znám sebe sama. Hrdí, pyšní, bojovní a stateční lidé, kteří na sebe nenechají nikoho řvát a poroučet si. To je historií ověřený postulát. Dneska se vyjádření ukrajinského prezidenta vůči Polsku fakt nepovedlo, sorry,“ pustila se do Zelenského česká ministryně obrany.

Reagovala tak na otevřenou roztržku, která se odehrála tento týden mezi doposud pevnými spojenci - Kyjevem a Varšavou - na Valném shromáždění OSN v New Yorku, kdy důvodem byl spor o vývoz ukrajinského obilí.

Zelenskyj na půdě OSN nepřímo obvinil Polsko, že dělá z exportu ukrajinského obilí „thriller“, ale ve skutečnosti přitom „pomáhá připravovat scénu pro herce z Moskvy“.

Jde do tuhého. Polsko si kvůli Zelenskému předvolalo ukrajinského velvyslance

Evropa

Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko totiž trvají z obavy na zaplavení domácího trhu levným obilím z Ukrajiny na dovozovém embargu. To si však nenechal líbit polský prezident Andrzej Duda, který přirovnal Kyjev k „tonoucímu“, co se ovšem nechytá pouze stébla.

Varšava si taktéž předvolala kvůli Zelenského slovům ukrajinského velvyslance. Napětí ještě zesílilo sdělení polského premiéra Mateusze Morawieckého, že země pozastavila dodávky zbraní Ukrajině, ačkoliv to bylo jen konstatování situace a s roztržkou to přímo nesouviselo. Načasování však jejímu uklidnění nepomohlo. Polsko od začátku války patří mezi největší vojenské i politické podporovatele napadené Ukrajiny.

Ukrajina v úterý podala ke Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost proti Polsku, Slovensku a Maďarsku kvůli blokování dovozu obilí, což se Černochové taktéž nepozdává.

„První dvě země jsou ve volebním finále a těžko se bude jejich občanům vysvětlovat, že rok a půl opravdu hodně intenzivně pomáhají zemi, která na jejich zemi, cca 2-3 týdny před jejich ultrazásadními volbami, podává stížnost ke Světové obchodní organizaci a ještě jim prezident veřejně nadá v UN. To se voličům vysvětluje opravdu těžko,“ míní Černochová.

Podle ní by nyní bylo namístě odhodit vlastní pýchu, usednout k jednacímu stolu a vzájemně se omluvit. „Když se to nestane, prohrajeme úplně všichni,“ dodala šéfka resortu obrany.

Ukrajina pozastaví stížnost na Slovensko, obě země se dohodly na podmínkách vývozu obilí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám