Hlavní obsah

Černochová: Na pomoc lidem z Gazy můžeme poslat polní nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda aktuálně zjišťuje možnosti vyslání vojenských zdravotníků na případnou misi do Izraele. Cílem by byla polní nemocnice na pomoc lidem z Pásma Gazy. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to potvrdila v podcastu PoliTalk. Nejen o této pomoci jednala minulý týden v Jeruzalémě se svým izraelským protějškem Jo'avem Galantem. Zároveň okomentovala výzvu zhruba osmdesáti českých osobností, které po vládě požadují změnu postoje. Označují ho totiž za čistě proizraelský.

Ministryně Černochová o vládním postoji k situaci na Blízkém východě Video: Novinky

 
Článek

Vládní postoj k situaci na Blízkém východě je jedním z témat obsáhlého rozhovoru s ministryní Černochovou. Celý vyjde na Novinkách tento týden.

Ve čtvrtek 8. února jste navštívila Izrael, jednala jste se svým protějškem Jo'avem Galantem o pomoci i o zbrojních zakázkách. Co konkrétního se rýsuje?

Probrali jsme bezpečnostní situaci i bližší spolupráci na poli zbrojního průmyslu i protivzdušné obrany. A dotkli jsme se i humanitární pomoci. My jsme byli už v prosinci osloveni ministrem obrany Itálie, jenž ve spolupráci s Brity a Francouzi chtěl dávat dohromady loď, která by mohla fungovat jako polní nemocnice a byla by právě uzpůsobena potřebám Izraele ve prospěch lidí, kteří odcházejí z pásma Gazy. Oni v tuto chvíli řeší jurisdikci a logistiku, zejména to, kde by loď kotvila a jak tam uprchlíky z Pásma Gazy přepravit.

S náčelníkem generálního štábu jsme se dohodli, že pokud budeme mít kapacity a armáda bude chtít tuto misi, zjistíme od italské strany další detaily a půjdeme s mandátem na vládu a do parlamentu.

Jak dlouho by to mohlo trvat? Je tohle třeba otázka týdnů?

Doufám, že by to byla otázka měsíců, protože článek 43 Ústavy je, jaký je, a musíme ho striktně dodržet. A nechceme nic tajit ani před vládou, ani před jednou či druhou komorou parlamentu.

Jak by prakticky takové vyslání polní nemocnice vypadalo? Víte už počet lidí, případně jaký by měli mandát?

Všechno jsou to právě otázky, které musíme zjistit na italské straně, případně na britské nebo francouzské. Do toho bude armáda zjišťovat kapacity, které by mohla nabídnout. Já si nemyslím, že by to byla vysloveně naše polní nemocnice, ale mám za to, a takto to i naznačoval náčelník generálního štábu, že by to byl zdravotní personál. Izraelci budou vděčni za každou zemi, která se tohoto zúčastní.

A je dobře, že bychom my byli jedna z těch zemí, která by pomohla odstraňovat následky humanitární katastrofy. A mám za to, že to je i dobrá zpráva pro občany ČR, kteří třeba někdy vyčítají naší vládě, že je hodně proizraelská.

U některých těch jmen si myslím, že ty propalestinské postoje asi nikoho nepřekvapí
Jana Černochová

Vy určitě narážíte na výzvu několika desítek českých osobností, podle kterých nebere česká vláda ohled na akutní humanitární katastrofu v Gaze, a volají po tom, aby kabinet změnil svůj přístup.

A já v tom prohlášení postrádám jednu věc. Proč nevyzývají hnutí Hamás, aby propustilo rukojmí? Pak by se humanitární katastrofa v Pásmu Gazy nemusela prohlubovat. Jestli obviňují vládu z toho, že je jednostranná ve prospěch Izraele, tak já můžu říct, že mně se to jejich prohlášení zdá jednostranné v neprospěch Izraele. Protože v jediné větě neříkají, že tady došlo k nějakému bezprecedentnímu útoku na civilní obyvatelstvo, notabene na lidi, kteří dávali Palestincům práci, ubytování, mzdu, snažili se v té bezprostřední blízkosti hranic vytvářet nějaké lepší podmínky pro život těch lidí. A „odměnou“ jim byl ten naprosto odporný útok.

Takže vláda ve svém přístupu nic měnit nehodlá.

Myslím, že vláda je v tomto ohledu objektivní. Poskytli jsme humanitární pomoc finanční právě do Pásma Gazy i v rámci EU, i jako ČR. Snažíme se ty věci vybalancovávat.

Ale upřímně řečeno, pokud na jedné straně stojí teroristická organizace, na druhé straně stojí svobodný demokratický stát, tak za kým má stát vláda? Přece za jinou legitimní vládou, která byla takto napadena.

Proč myslíte, že to tyto osobnosti nevidí stejně? Že jste nucena kroky vlády neustále vysvětlovat? Jen pro úplnost, tu výzvu podepsala například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, režisér Jáchym Topol, duchovní Tomáš Halík a biskup Václav Malý nebo politoložka Zora Hesová.

U některých těch jmen si myslím, že ty propalestinské postoje asi nikoho nepřekvapí. Překvapilo mě ale třeba jméno pana biskupa Malého. Kdybych měla příležitost se s ním někdy potkat, tak bych si s ním třeba na téma Izrael ráda popovídala, protože já jsem viděla několik videí z toho otřesného útoku.

A možná by mě zajímalo, kolik z těch, kteří podepsali tuhle výzvu, má informace tak plné, jako je máme my. Obviňují vládu, že soudí jednostranně, a sami dělají to samé.

Tak uvidíme, jestli biskup Malý zvedne tu hozenou rukavici a setká se s vámi na toto téma.

Právě proto, že si ho vážím a že ho považuji za člověka, který je velmi objektivní – a vždy na mě tak působil –, tak mě tohle jméno pod výzvou překvapilo.

Kvůli chybnému nákupu vrtulníků hrozí ČR další pokuta. Černochová hledá viníky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám