Hlavní obsah

Polský ministr zemědělství kvůli ukrajinskému obilí končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk oznámil, že podá demisi. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média. Rezignace je reakcí na protesty zemědělců v souvislosti se zvýšeným dovozem ukrajinského obilí, napsal polský server Onet.pl. Polští rolníci si stěžují na to, že polský trh zaplavila levnější ukrajinská produkce.

Foto: Profimedia.cz

Henryk Kowalczyk

Článek

„Rezignoval jsem na funkci ministra zemědělství a rozvoje venkova, když jsem viděl, že základní požadavek zemědělců Evropská komise nesplní,“ prohlásil ve středu na tiskové konferenci Kowalczyk. Evropská komise (EK) podle něj zveřejnila návrh na prodloužení dovozu obilí z Ukrajiny bez cla a bez kvót o další rok, tedy do června 2024, píše Onet. Polští rolníci podle Reuters požadovali zavedení dovozního cla.

Podle Onetu polští zemědělci kritizují politiku kabinetu a vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) doufá, že změna na postu ministra zklidní náladu na venkově a otevře cestu k dalším jednáním. O dovozu ukrajinského obilí do Polska má ve středu hovořit polský prezident Andrzej Duda se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, jenž přicestoval na oficiální návštěvu země.

Polsko chce zvrátit „skandální“ doporučení MOV pustit Rusy do soutěží. Češi to vidí stejně

Zahraniční

Polsko povolilo tranzit ukrajinských zemědělských produktů, aby pomohlo zemi, která se už přes rok brání ruské vojenské agresi. Ukrajinské obilí má být přes Polsko převáženo nebo v zemi skladováno, aby se dostalo na mezinárodní trhy, píše agentura AP. Polští zemědělci však tvrdí, že ukrajinské produkty se místo toho ocitají na polském trhu, což způsobuje pokles místních cen. Na podobný problém upozorňují zemědělci i v dalších zemích Evropské unie.

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska minulý týden v dopise adresovaném předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové navrhli obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem. EK tento týden uvedla, že chystá další podporu pro zemědělce ze zemí, jejichž pěstitelé si stěžují na údajné zhoršení odbytu kvůli nasycení trhu levnou ukrajinskou pšenicí.

Ukrajina si objednala v Polsku 100 bojových vozidel Rosomak

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám