Hlavní obsah

Celibát učitelek, čtvrtá pětiletka. Sněmovna posvětila zrušení tisíců dosud platných norem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátek rozhodli o zrušení více než 10 tisíc překonaných nebo již nadbytečných norem. Cílem kroku je zpřehlednit a provzdušnit český právní řád. Nyní vládní předloha zamíří do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Předloha má zrušit přes 6600 právních předpisů, které jsou sice platné, ale jsou již překonané a zastaralé, tudíž nejsou v současnosti uplatňovány. Dalších přibližně 3600 zákonů, vyhlášek a nařízení už některá obecná ustanovení zrušila, ale z právního řádu nezmizely.

Sněmovna v pátek v závěrečném čtení rozhodla o tom, že se mají zrušit například zákon z roku 1930 o výrobě chleba, zákon z roku 1919 o celibátu učitelek nebo zákon z roku 1966 o čtvrté pětiletce.

Nyní předlohu posoudí Senát a následně by měla zamířit na stůl prezidenta republiky k podpisu.

Zrušení několika stovek nadbytečných předpisů navrhovalo vnitro už v minulém volebním období. Návrh schválila tehdejší vláda ANO a ČSSD, poslanci ho však do konce volebního období projednat nestihli. Nyní proto vnitro navrhlo zákon znovu, tentokrát na základě rozboru odhalilo několik tisíc nadbytečných předpisů.

Zvýšení horní hranice poplatku za komunální odpad ve Sněmovně neprošlo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám