Hlavní obsah

Čech zadržený v Argentině chce domů i milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český občan zadržený loni v listopadu v Argentině po pětadvaceti letech, během kterých se vyhýbal nástupu do vězení, souhlasí se svým vydáním do Česka. Zároveň chce požádat o milost prezidenta. Právu to řekla jeho partnerka Blanka Šírová, která je s mužem odsouzeným v roce 1998 k pouhým 30 měsícům vězení v každodenním kontaktu.

Foto: Archiv Blanky Šírové
Článek

Brněnského rodáka Josefa Šindelka (62) zatkli loni 3. listopadu ve městě Puerto Iguazú na hranici mezi Argentinou, Paraguayí a Brazílií na základě mezinárodního zatykače. České úřady následně požádaly o jeho vydání, protože by si měl odpykat trest za podvod. Jenže i po dvou měsících zůstává Šindelek ve vazbě v detenčním zařízení v malém městě Eldorado na severu Argentiny.

Čekají na soudce

„Místní soudce žádost o vydání české strany přijal, poté měl už v první třetině prosince pohovor s Josefem, který souhlasil s tím, že bude vydaný do Česka. Od té doby se ale nic dalšího nestalo. Soudce měl připravit všechny materiály, aby je poslal do České republiky, ale zatím to neudělal. Čeká se tedy, až to předá k podpisu Josefovi a následně odešle. Poté poběží lhůta 45 dnů na to, aby si Josefa Češi vyzvedli,“ přiblížila Šírová.

Samotné předání Šindelka by pak podle ní mělo proběhnout tak, že Argentinci ho dovezou z Eldorada do Buenos Aires na letiště, kde si ho čeští policisté vyzvednou.

V Argentině zatkli Čecha hledaného 25 let

Domácí

„Táhne se to, ale doufáme, že to dobře dopadne, to nás drží nad vodou. Zdravotně je na tom Josef poměrně dobře, i když mají ve vězení hodně jednotvárnou stravu, což se už začíná projevovat. Omezili navíc návštěvám, aby nosily vězněným vařené jídlo, lze pouze balené,“ podotkla Šírová, která se Šindelkem žila většinu z pětadvaceti let, kdy byl jako uprchlý mimo Česko.

„Celých těch 25 let jsme cestovali úplně v pohodě, před nikým se neschovávali, byli jsme v kontaktu s lidmi i úřady, chodili si pro víza,“ uvedla Šírová, která s hledaným mužem postupně pobývala v Itálii, Austrálii, řadu let pak v Malajsii a nakonec v Paraguayi.

Do Argentiny zamířili loni v listopadu proto, aby si tam na dálku požádali o výpis ze Šindelkova rejstříku trestů v Česku, který chtěli přiložit k chystané žádosti o milost.

„Žádost o milost je napsaná. Čekali jsme, až agenda milostí přejde zpět přímo pod prezidenta, což se stalo od 1. ledna. V půlce měsíce se tedy chystám odjet na českou ambasádu do Buenos Aires, předat jim žádost a požádat je, zda by ji mohli oficiálně odeslat prezidentské kanceláři,“ uvedla Šírová.

Vznikla i petice

Míní, že by žádost mohla podpořit i petice, kterou v minulých dnech sepsala, a lze ji nalézt na webu „milostprojosefa6.webnode.cz“. Přestože hlavním důvodem této petice je snaha dostat Šindelka na svobodu, jde podle Šírové i o obecný zájem českých občanů.

„Hodně lidí vyslovilo nesouhlas s tím, aby se vynakládalo tolik peněz za přepravu a věznění člověka, který spáchal něco před třiceti lety, když navíc způsobenou škodu (cca 2,7 milionu korun) dávno uhradil. Inspirovalo mě to k tomu, abych sepsala e-petici za úsporu veřejných prostředků s tím, že by Josef dostal milost,“ sdělila Šírová.

Jde podle ní o to, aby se zbytečně nevyhazovaly státní finance za transport a vězení, které by podle ní mohly dosáhnout až tří milionů korun. Petice je adresovaná přímo prezidentovi a k úternímu dni měla necelé dvě stovky podpisů.

Čech je na seznamu 50 nejhledanějších lidí Evropy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám