Hlavní obsah

Část vojáků nezvládá fyzické testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že správný voják musí být silný a vytrvalý, dostává trhliny. S fyzickou zdatností mají problém nejen zájemci o vstup do armády, ale i samotní vojáci. Čtvrtina z nich buď vůbec, nebo jen dostatečně splňuje předepsané požadavky. Armáda proto chce změnit vyhlášku o služebním hodnocení vojáků a začít je za tělesnou přípravu bodovat.

Foto: army.cz

Voják české armády při výcviku na překážkové dráze

Článek

„Dosavadní úprava služebního hodnocení zjevně nemotivuje relativně velkou skupinu vojáků k zvyšování fyzické zdatnosti,“ řekla Novinkám a Právu mluvčí ministerstva obrany Ivana Navrátilová.

Během každoročního hodnocení, kterým musí každý voják projít, totiž armáda zjistila, že dlouhodobě čtyři procenta vojáků jsou při přezkoušení fyzické zdatnosti nevyhovující a přibližně 21 procent je pouze vyhovující. Na pětibodové stupnici to znamená, že tito vojáci by z tělocviku dostali pětku nebo čtyřku.

„Jde zhruba o šest a půl tisíce vojáků, které je nutné motivovat k vyšší fyzické zdatnosti,“ poznamenala Navrátilová.

NKÚ: Část techniky armády je zastaralá a poruchová

Domácí

Armáda proto přitvrdí a bude fyzickou zdatnost bodovat a započítávat do hodnocení. Vojáci jsou nyní bodováni v řadě kategorií, například jak jsou spolehliví nebo samostatní při plnění úkolů, jak hospodaří se svěřenými prostředky nebo jak spolupracují v týmu. Když celkové hodnocení zvládnou výtečně nebo velmi dobře, každý rok se jim zvýší výkonnostní příplatek o dvě, respektive jedno procento až do výše 20 procent služebního tarifu u mužstva a poddůstojníků. U důstojníků je to až 15 procent. Když jsou pouze vyhovující, naopak se jim výkonnostní příplatek o dvě procenta snižuje, když jsou nevyhovující, tak na něj ztrácejí nárok úplně.

„Výsledky služebního hodnocení mají vliv především na samotné služební zařazení vojáka nebo i na případné propuštění v případě dvakrát nevyhovujícího služebního hodnocení,“ dodala Navrátilová.

U bojových jednotek je fyzička dobrá

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové se horší fyzická zdatnost týká hlavně vojáků v týlových a štábních funkcích, jako jsou personalisté, finančáci nebo logistici. „U nich je to akceptovatelné, ale u výsadkářů nebo obecně u všech bojových jednotek, které procházejí tvrdým výcvikem, nic takového neexistuje,“ řekla Novinkám a Právu Dvořáková.

Fyzické testy jsou poměrně tvrdé. Vojáci do 30 let musí na výtečnou uběhnout do 12 minut tři kilometry, musí se 12krát vytáhnout na hrazdě nebo udělat 32 kliků. Vojačky do 30 let pro nejvyšší počet bodů musí za 12 minut uběhnout 2400 metrů, musí vydržet 46 sekund ve shybu nadhmatem nebo uplavat 300 metrů za 4,2 minuty.

Anketa

Kolik uděláte kliků?
Ani jeden
14,1 %
Sotva 10
22 %
Do 30
36,3 %
Do 60
18,8 %
Do 80
3,3 %
100 i víc
5,5 %
Celkem hlasovalo 11585 čtenářů.

Kamenem úrazu jsou fyzické testy i v případě nováčků, kteří se hlásí do armády. Podle vojenských personalistů v průměru neprojde zdravotními a psychologickými testy polovina zájemců. Další deset procent odpadne na fyzických testech. Ale s těmi často armáda pracuje, například na stránkách virtuálního náborového střediska mohou zájemci najít cvičební plán, díky němuž se za několik týdnů dokážou zlepšit a projít napodruhé sítem testů.

Armáda má nyní okolo 26 tisíc vojáků a 4,5 tisíce aktivních záložáků. Plánem je do roku 2030 získat 30 tisíc vojáků a 10 tisíc aktivních záložáků.

Armáda chystá velký nábor. Slibuje příspěvek až čtvrt milionu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám