Hlavní obsah

Část straníků se bouří kvůli zvolení Haška volebním manažerem

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf soc. dem. Jan Hamáček si nejspíš zadělal svým středečním nápadem nominovat Michala Haška do funkce volebního manažera soc. dem. na vnitrostranický problém. Zatímco v posledních týdnech partajníci Hamáčkovi tleskali za jeho profesionální postup ve funkci šéfa ústředního krizového štábu, což podle nich může soc. dem. nahrávat, volba Haška některé členy zvedla ze židle.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Hašek

Článek

Nejde přitom jen o pražskou organizace, která bývá dlouhodobě označována za vnitrostranickou opozici.

Ačkoli mnozí členové soc. dem. většinou někdejšího místopředsedovi strany, poslanci i hejtmanovi přiznávají manažerské a politické zkušenosti, nelibost si Hašek vysloužil v roce 2013 coby účastník tzv. lánského puče, který měl vést ke svržení tehdejšího předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky a který Hašek v počátcích tvrdošíjně popíral do chvíle, než ho ze lži usvědčily televizní záznamy.

Michal Hašek bude volebním manažerem ČSSD

Domácí

Krátce poté, co Hamáček ve středu večer oznámil na svém facebooku zvolení Haška do funkce manažera pro letošní krajské a senátní volby stranickým grémiem, v některých krajích začínají hlasovat o usnesení odmítající Haškovo zvolení.

„Považujeme jmenování osoby s tak kontroverzní minulostí, zatíženou mnoha kauzami a skandály za kontraproduktivní,“ zní např. návrh pražského předsednictva strany, které žádá přehodnocení postoje grémia soc. dem.

Hamáček se musel zbláznit. Tohle je čistá sebevražda strany
vzkazy na stranickém webu ČSSD

Podle pražských straníků se ministrům soc. dem. daří v posledních měsících velmi profesionálně zvládat krizovou situaci spojenou s nouzovým stavem, přičemž jmenováním Haška tuto práci zcela devalvuje.

V podobném duchu zní také třeba návrh královéhradeckého krajského vedení.

Na uzavřeném stranickém webu se pak objevují vzkazy typu: Hamáček se musel zbláznit, Tohle je čistá sebevražda strany. Jiný z členů se zase staví za volbu vzkazem: Tady se tváříme, jako kdyby nikdy dřív nebyl volebním manažerem nějaký šíbr.

Někteří členové spekulují o motivaci Hamáčka. Prý mohl jít o nápad prezidenta nebo Jaroslava Tvrdíka, který je s Haškem kamarád a s Hamáčkem byl nyní často v kontaktu kvůli dodávkám zdravotnického materiálu z Číny. Jiní zase hovoří o tom, že v případě prohry v krajských a senátních volbách padne veškerá vina na Haška, který ale nemá žádnou stranickou funkci.

Už ve středu se nahlas proti volbě Haška postavil poslanec a bývalý místopředseda soc. dem. Petr Dolínek, který se při jednání klubu zajímal, jak k volbě došlo a proč o ní nikdo nebyl dopředu informován.

Vadí utajené hlasování

„Nikdo o tom nevěděl, je to docela rozčarování,“ řekl Právu. Hamáčka prý chápe, že musel vyřešit funkci volebního manažera, ale tento způsob nepovažuje za vhodný. „Jsem přesvědčen, že Michal Hašek je úspěšný hejtman, který osm let dobře vedl svůj kraj, ale druhá věc je jeho důvěryhodnost,“ zdůvodnil svůj názor Dolínek.

Podle něj může mít zvolení Haška za následek i odchod některých lidí z krajských kandidátek.

Hašek patří dlouhá léta k nejvýraznějším postavám sociální demokracii. Od roku 2008 do podzimu 2016 stál v čele Jihomoravského kraje a byl předsedou Asociace krajů ČR. V letech 2006 až 2008 vedl poslanecký klub sociální demokracie. Od března 2011 do listopadu 2013 byl statutárním místopředsedou ČSSD.
V roce 2018 stál Hašek u zrodu platformy Zachraňme ČSSD, kterou založili kritici vedení strany. Platforma však na stranickém sjezdu v říjnu 2018 nezískala výraznější podporu delegátů.

Zastánci Haškova zvolení zase tvrdí, že Pražákům může být toto rozhodnutí jedno, protože jich se říjnové volby do krajů netýkají.

Předseda strany na sociálních sítích uvedl, že je rád, že Hašek byl zvolen.

„Oslovil jsem ho jako člověka s velkou zkušeností s fungováním regionální i parlamentní politiky a celé ČSSD. Jsem rád, že je Michal ochoten ČSSD v nynější situaci pomoci,“ napsal Hamáček.

Hašek přitom působí také jako Hamáčkův poradce na ministerstvu vnitra, radí také dalšímu z ministrů soc. dem., a to šéfovi resortu zemědělství Miroslavu Tomanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám