Hlavní obsah

Část ČSSD chce místo Sokola Šedivého

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Předseda české vlády Vladimír Špidla se na separátních jednáních z úst některých poslanců ČSSD dočkal nepříznivého sdělení. Poslanci, kteří mají výhrady k nominaci Jana Sokola na prezidentský úřad, mu totiž řekli, že pokud se Sokol ukáže jako neprůchodný, mohl by být na poslední chvíli nominován Jaroslav Šedivý.

Foto: Patrik Pařízek

Zimní zahrada Duslovy vily

Článek

Premiér a předseda soc. dem. Špidla však na setkáních s jednotlivými poslanci své strany prosazoval Sokola jako společného kandidáta vládní koalice. Jaroslav Šedivý (73) byl ministrem zahraničních věcí ve vládě Josefa Tošovského. Podle nepotvrzených informací je jedinou výhradou předsedy vlády k Šedivému jeho pokročilý věk. Lidovci a unionisté přitom svou podporu Sokolovi podmiňují stoprocentní podporou ze strany sociálních demokratů. Špidla má tak před sebou ještě hodně práce, pokud chce Sokola vidět na Hradě.

Špidla věří, že stranu přesvědčí

"Dosud mě setkání s poslanci soc. dem. přesvědčují o tom, že Jan Sokol bude mít dost hlasů," uvedl premiér. "Nominace Šedivého by se mi líbila více než Sokolova," řekl Právu například předseda zemědělského výboru sněmovny Ladislav Skopal (ČSSD). Přiznal, že tento názor sdělil také předsedovi strany. Definitivní stanovisko klubu soc. dem. má být jasné v úterý, kdy se poslanci sejdou. Právě do úterý si dali čas i lidovci a unionisté, aby ověřili ve svých stranách podporu Sokolovi. Pak by se měli koaliční vyjednavači znovu sejít a rozhodnout o společné kandidatuře.

Vedení lidovců pro Sokola

Lidovci se na čtvrtečním večerním zasedání svého celostátního výboru rozhodli podpořit kandidaturu exministra školství Jana Sokola do třetí prezidentské volby. Učiní tak ovšem pouze tehdy, když jej navrhnou sociální demokraté. Po skončení jednání výboru o tom novináře informoval šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. "Bude-li kandidátem soc. dem. Jan Sokol, tak bude mít naši podporu," uvedl Svoboda s tím, že lidovci o svém rozhodnutí ale nehlasovali. Společně s místopředsedy Janem Kasalem a Milanem Šimonovským bude pokračovat v dalších jednáních v rámci vládní koalice.

Unionisté chtějí jednat jen o Sokolovi

Šedivého dříve navrhovali unionisté. Nyní ale není jasné, zda by mohl s jejich hlasy počítat. Někteří unionističtí poslanci a senátoři jsou totiž natolik znechuceni protahující se debatou o prezidentském kandidátovi, že už pro ně připadají v úvahu pouze dvě možnosti - buď bude na světě koaliční dohoda o Sokolovi, nebo nebudou ochotni dál vyjednávat a podpoří raději čestného předsedu ODS Václava Klause. Šéf US-DEU a vicepremiér Petr Mareš přitom ve čtvrtek Právu řekl, že je připraven vyjednávat nyní pouze o Sokolovi.

Odpadlící?

V kuloárech se však spekuluje o tom, že někteří lidovci a unionisté nebudou loajální a dají svůj hlas raději kandidátovi ODS Václavu Klausovi. Například lidovecký poslanec Miroslav Kalousek tento týden dal najevo, že pokud bude soc. dem. nejednotná, zařídí se tak, aby byl ve třetí parlamentní volbě prezident zvolen. Klausovu podporu zvažuje například senátor unie Robert Kolář. "Už nemůžu hrát roli pasivního činitele a čekat, až za měsíc zase někdo přijde," vysvětlil své pohnutky Právu Kolář. Pokud nebude mít Sokol šanci vyhrát, raději podle svých slov podpoří Klause, než by se znovu díval, jak se prezidenta nepodaří zvolit.

Poslední termín pro podání návrhu kandidáta na prezidenta je ve středu 26. února do půlnoci. Samotná třetí parlamentní volba hlavy státu připadá na pátek 28. února ve Španělském sále na Pražském hradě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám