Hlavní obsah

Bývalý vyšetřovatel StB Grebeníček zemřel

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Bývalý vyšetřovatel StB a otec šéfa KSČM Alois Grebeníček zemřel v uherskohradišťské nemocnici. Před soudem se zpovídal z týrání politických vězňů. Grebeníček se soudnímu líčení vyhýbal více než pět let. Omluvenkou byl vždy jeho zhoršený zdravotní stav či zaneprázdněnost jeho obhájce.

Článek

Jednaosmdesátiletý Alois Grebeníček zemřel v neděli dopoledne na interním oddělení uherskohradišťské nemocnice. "Šlo o souběh více chronických onemocnění plic a kardiovaskulárního aparátu," řekl v pondělí ČTK primář interního oddělení Vladimír Okénka.

"Po jedenácti neúspěšných pokusech dostat pana Grebeníčka k soudu mohu jenom konstatovat, že v neděli konečně před soudem stanul. I když to není soud světský, ale Boží. U toho je narozdíl od pozemského vedení celého procesu jistá spravedlnost," reagoval na zprávu o úmrtí předseda pobočky Konfederace politických vězňů v Uherském Hradišti Vladimír Drábek a dodal: "Nás to trochu ponižuje. Jednou mělo být jasně řečeno - je vinen nebo není vinen. Tohoto se již bohužel nedočkáme."

Obžaloba vinila Grebeníčka z mučení vězňů v uherskohradišťské věznici v padesátých letech minulého století. Za ublížení na zdraví s těžkými následky mu hrozilo až osm let vězení. Líčení začalo před pěti lety, ale obžalovaný se k soudu nedostavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám