Hlavní obsah

Bývalý náčelník hradního vojska obviněn z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie obvinila dva vysoké armádní důstojníky generálního štábu kvůli údajným podvodům. Jeden z nich skončil ve vazbě, další je vyšetřován na svobodě. Podle informací České televize je jedním z obviněných bývalý náčelník vojenské kanceláře na Hradě Ivo Zbořil. Ten ze své funkce na vlastní žádost koncem minulého týdne odešel.

Článek

Závažné nedostatky v hospodaření se svěřenými prostředky na generálního štábu objevila vnitřní finanční kontrola v červnu 2007. Potvrdili to mluvčí armády Andrej Čírtek a mluvčí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV) Pavla Kopecká.

Věc nejdříve šetřila vojenská policie, která zahájila úkony trestního řízení proti celkem čtyřem vysokým důstojníkům. V srpnu 2007 vojenská policie ukončila dokumentaci případu a předala ho policii. U zbývajících dvou důstojníků zatím policie prověřuje, zda se nedopustili trestného činu.

Odchod na vlastní žádost

Ivo Zbořil odešel z vedení hradní vojenské kanceláře na vlastní žádost 19. října, kdy jej z funkce uvolnil prezident Václav Klaus.

Zbořil se stal náčelníkem prezidentské vojenské kanceláře letos v březnu. Ve funkci vystřídal Vlastimila Picka, který se postavil do čela armádního generálního štábu.

Do hodnosti generálmajora povýšil Klaus Zbořila letos v květnu. Před svým příchodem na Hrad působil Zbořil na ministerstvu obrany jako ředitel operační sekce, která organizuje výcvik, řízení a rozvoj všech druhů vojsk.

Reklama

Výběr článků

Načítám