Hlavní obsah

Bývalý klášter na náměstí Republiky koupil zahraniční investor za 790 miliónů

Právo, Novinky, svj, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Areál bývalého kláštera na pražském náměstí Republiky byl ve středu vydražen za vyvolávací cenu, která byla 790 miliónů korun. Dražby se proti očekávání zúčastnili jen tři zájemci, ruku nakonec zvedl pouze jeden z nich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Areál budov bývalého kláštera na náměstí Republiky

Článek

Advokát kupujícího Josef Hlavička uvedl, že klient si nepřeje být  jmenován. Konstatoval pouze, že jde o zahraniční právnickou osobu. Neuvedl přitom ani odvětví, v němž podniká.

Nový vlastník podle něj zatím není rozhodnut, jak s památkově chráněným objektem naloží, a o dalším využití budovy se rozhodne na základě detailního posouzení stavu objektu v řádu několika měsíců. Vítěz dražby má 60 dnů na zaplacení.

Desítky zájemců se nedostavily

V prostorách bývalého barokního kláštera bylo dříve středočeské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), které se loni přestěhovalo do centrály. Budova někdejšího kláštera je vedle divadla Hybernia naproti Obecnímu domu.

O prodeji lukrativního státního majetku na pražském náměstí Republiky rozhodla vláda na začátku letošního dubna.

Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) měly o budovu projevit zájem desítky velkých investorů. To se při dražbě samotné nepotvrdilo, nicméně ministr si prodej pochvaloval.

Podle něj šlo o prodej historicky první nemovitosti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Rok jsem na tom pracoval, je to velký úspěch. Budovu jsme prodali podle odhadu. Na to, že budova vyžaduje další stovky miliónů na rekonstrukci, je to vysoká cena. Když se to porovná s prodejem kasáren na Náměstí republiky, je výnos podstatně větší,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám