Hlavní obsah

Bývalý hradní protokolář Forejt míří do Klausova institutu

Aktualizováno

Bývalý ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt nastoupí do Institutu Václava Klause, sdělil v pátek Novinkám mluvčí institutu Petr Macinka. Protokol Hradu vedl Forejt již v době, kdy byl prezidentem právě Klaus. Z funkce Forejt odešel loni v prosinci poté, co média upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně zachycen. Podle Hradu se funkce vzdal z osobních a zdravotních důvodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Článek

„Pan Forejt by měl mít na starosti zpracovávání materiálů a témat, která souvisí s desetiletým působením Václava Klause na Pražském hradě ve funkci prezidenta republiky,” řekl Novinkám mluvčí institutu Petr Macinka. Dodal, že období mezi léty 2003 až 2013 se nyní už s odstupem času dá nějak vyzdvihnout a Forejt je nejvhodnějším adeptem na tuto pozici.

„Jsme rádi, že budeme využívat jeho rozsáhlých organizačních schopností a zkušeností mimo jiné pro pořádání odborných a tématických akcí u nás i v cizině,” dodal Macinka.

Možnosti, že by jeho pověst mohla být poškozená skandálem, který souvisel se zveřejněním kompromitujícího videa, se neobává. „Pan Forejt byl po deset let jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, tudíž jestli máme hovořit o nějakém hloubkovém testu profesních schopností a zkušeností, tak neexistuje žádná jiná a lepší možnost než dlouhodobá spolupráce. My na rozdíl od většiny lidí skutečně víme o panu Forejtovi takřka vše,” sdělil Macinka s tím, že co se týče jeho schopností a práce, tak je nemůže nic překvapit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě představitele členských odborových svazů Českomoravské konfederace odborových svazů. Na snímku vlevo Miloš Zeman, Jaroslava Zavadila (uprostřed) usměrňuje šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Institut, založený roku 2012, uvádí, že se zabývá „rozvíjením politického a ideového odkazu Václava Klause“, zkoumáním nejnovějších dějin a aktuálními politickými, ekonomickými a společenskými problémy.

Odcházel po sérii „nepříjemností“

Forejt na Hradě působil od roku 2002. Funkce se vzdal na začátku prosince 2016.

V posledních měsících, než se v médiích objevily informace o kompromitujícím videu, byl prezidentův protokol spojován s několika spornými situacemi. Forejt musel třeba vysvětlovat zpoždění letadla dopravujícího prezidenta Miloše Zemana na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče.

Z Forejtova odboru také podle Hradu pocházela chybná informace, na jejímž základě Zeman mylně obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na udílení státních vyznamenání. A Forejt byl také často zmiňován v kauze neudělení vyznamenání pamětníkovi židovského holokaustu Jiřímu Bradymu.

Zastání od Klause

Forejta se po odchodu z funkce Klaus zastal. Oznámil, že ho zacházení s Forejtem lidsky velmi zasáhlo. Za šéfem protokolu stál například i v prosinci 2013, kdy média psala o Forejtových nepravdivých údajích o vzdělání.

Prezident Zeman po oznámení Forejtova odchodu z Hradu prohlásil, že stále věří, že se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Podle Zemana záleží na ministerstvu zahraničí a souhlasu Vatikánu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakci na Zemanovo prohlášení řekl, že debaty o obsazování velvyslaneckých postů se mají odehrávat mezi dotčenými státy, a nikoli veřejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám