Hlavní obsah

Byla to vražda, tvrdí dcera mrtvého palestinského velvyslance

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlém/Praha

Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál ve středu nezemřel v důsledku nešťastné náhody při manipulaci s trezorem ve své budoucí rezidenci, nýbrž se stal obětí atentátu. V rozhovoru pro palestinskou agenturu Ma’an to řekla jeho dcera Rana. Podle ní nálož někdo nastražil, jelikož bezpečnostní součástí trezoru nebyla.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

Článek

„Ta informace o výbuchu bezpečnostního zařízení v jeho schránce není pravda. Trezor se používal denně po 30 let. Je starý, a ne moderní, a nemá žádná důmyslná vybavení,“ prohlásila velvyslancova dcera.

Mluvčí budoucího zastupitelského úřadu Nabíl Fahil už ve čtvrtek uvedl, že výbušnina nebyla součástí systému trezoru, i když předchozí den Novinkám řekl, že výbušnina součástí trezoru je. [celá zpráva]

Podle informací Novinek s výbušninou manipuloval samotný Džamál a nálož mu explodovala v rukou. [celá zpráva]

Trezor stěhovali večer před výbuchem

Džamálova dcera Rana dodala, že sejf se do tohoto týdne nacházel v budově zamýšlené budoucí palestinské ambasády, do jeho bytu ho stěhovali teprve večer před explozí.

„Otec trezor bez potíží používal už dříve, než před dvěma měsíci odjel do Egypta. Mezitím schránku používali další zaměstnanci budoucí ambasády,“ poznamenala Džamálova dcera a doplnila, že sejf stěhovala česká firma.

Výbušnina podle Rany nebyla uvnitř sejfu, nýbrž na jeho vnější straně vespod, což dokazuje, že incident nebyla náhoda, ale plánovaná akce.

Česká policie ovšem vyloučila možnost, že byl palestinský velvyslanec úmyslně usmrcen. Stejně tak hovořil ministr zahraničních věcí palestinské samosprávy Rijád Malkí, když explozi popsal jako „pracovní úraz“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám