Hlavní obsah

Bush přijme Klause nejdříve příští rok

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus uskuteční oficiální cestu do Washingtonu možná někdy v příštím roce. V úterý to v Praze řekl americký velvyslanec Craig Stapleton na schůzce s novináři věnované výsledkům nedávné oficiální návštěvy premiéra Vladimíra Špidly v USA.

Foto: Josef Zajíc

Do divadla vás zve opereta/muzikál NDM. Foto 28.8.2011

Článek

Oficiální cesta ale zatím "není plánovaná, a není důvodu, aby byla plánovaná v blízké budoucnosti", upřesnil Stapleton. "Zeptejte se mne znovu v lednu," dodal. "Očekávám, že nepochybně někdy v příštím roce prezident Klaus navštíví Washington, pokud to bude vyhovovat jeho programu."

Je v pozadí roztržka?

Odsunutí termínu Klausova přijetí v Bílém domě je kladeno do souvislosti s ostrou neshodou, která v hodnocení invaze do Iráku zavládla mezi ním a americkým velvyslancem při jejich setkání 28. března v Praze a kterou se oba ani netajili.

Klaus měl tehdy během rozhovoru nejen vyjádřit údiv nad tím, že Američané zařadili ČR do válečné koalice, ačkoli usnesení české Sněmovny trvalo na další rezoluci OSN, ale údajně též prohlásil, že USA se snaží vnést demokracii do Iráku silou.

Odklad usnadňuje úspěch Špidlovy mise

Odklad Klausovy cesty do Washingtonu nyní usnadňuje i právě završená první oficiální návštěva premiéra Vladimíra Špidly (14.-20. července), kterou Stapleton včera označil za velmi úspěšnou. Premiérovi se totiž dostalo toho nejvyššího možného přijetí, počínaje dvojí schůzkou v Bílém domě - s prezidentem Georgem W. Bushem a viceprezidentem Dickem Cheneym.

Velvyslanec v této souvislosti mj. řekl, že Bush byl debatou se Špidlou tak zaujatý, že ignoroval signály svých úředníků - jako je upouštění věcí na zem nebo hlasité zavírání dveří - naznačujících, že protokolárních třicet minut už vypršelo, a rozhovor se protáhl na bezmála hodinu.

Hrad věc nekomentuje

Velvyslanec v úterý ve snaze zmírnit dojem z odstupu vůči Klausovi připomněl, že český prezident jezdí do Ameriky pravidelně a že návštěva (oficiální) ve Washingtonu se "typicky nekoná během prvního roku prezidentské funkce".

Šéf tiskového odboru Hradu Petr Hájek nechtěl Stapletonova slova komentovat: "Nemohu na to reagovat, protože by to musel nejdříve pan prezident autenticky dostat do rukou," řekl Právu. Klaus podle Hájka v dohledné době neplánuje byť soukromou cestu do USA. Od svého zvolení prezidentem navštívil USA jednou, když se v červnu zúčastnil Světového fóra v coloradském Beaver Creeku.

O kontraktech v Iráku jednejte přímo na místě

Na otázku Práva Stapleton popřel, že by se naftařská firma Halliburton záměrně v Houstonu vyhnula plánovanému jednání se Špidlou o podílu českých firem na rekonstrukci Iráku během jeho červencové návštěvy.

"Nemyslím, že to byl signál, že Češi budou mít potíže dělat byznys přes Halliburton," uvedl velvyslanec s tím, že firma měla možná problém s plánováním svého programu. Místo přímého jednání totiž vyslala svého nižšího zástupce na oběd premiéra s houstonskými podnikateli.

Velvyslanec však zdůraznil, že "důležitá jednání s Halliburtonem, Bechtelem (stavební firmou) nebo kýmkoli jiným se musí odehrát v oblasti, ne v USA. Nikdo ve Washingtonu nezvedne telefon a neřekne prezidentovi Halliburtonu: dejte tento kontrakt Čechům," prohlásil. "Jediné, co mohou, je říci, že jejich činitelé byli v Bagdádu a viděli, že Češi mají odbornost, zkušenosti a lidi, které tam mohou rychle dostat," dodal.

Jedná se i o letadlech

Stapleton rovněž řekl, že USA podporují výběrové řízení vypsané českou stranou na dodávku použitých nadzvukových letounů pro letectvo ČR s tím, že vše podle něho nasvědčuje tomu, že bude transparentní. Pentagon se pokusí předložit nejlepší nabídku, ale rozhodne-li se ČR jinak, budou to USA respektovat, řekl.

Velvyslanec rovněž uvedl, že vláda USA bude pomáhat s odbytem českých cvičných bitevníků L-159, i když je samy nepotřebují. Vyrábí je totiž Aero Vodochody, v němž má podíl americká firma Boeing. Tato otázka bude v agendě amerického ministra obchodu Dona Evanse, jenž podle Stapletona odložil návštěvu ČR z června na podzim.

Výběr článků

Načítám