Hlavní obsah

Bulovka dostala od státu miliardu za nespotřebované léky proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několikaměsíční nejistotě získala pražská Fakultní nemocnice Bulovka od státu mi­liardu korun za odkoupení nespotřebovaných monoklonálních protilátek, které se loni touto dobou podávaly rizikovým pacientům nakaženým covidem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Účinné, ale drahé léky zůstaly po převládnutí omikronu v centrálních skladech v Česku nevyužité a Bulovka se už za Babišovy vlády zavázala, že je případně odkoupí. Celkem šlo o 17 940 dávek REGN-CoV2, jedna vychází přibližně na 60 tisíc korun.

Šlo o 17 940 dávek REGN-CoV2, jedna vychází přibližně na 60 tisíc korun

„Uzavření tohoto závazku bylo podmínkou výrobce, aby léčivé přípravky do ČR vůbec dodal. ČR neplatila dávky předem, ale přislíbila, že pokud by dovezené látky nebyly využity, dojde k odkoupení,“ vysvětlil Právu už dříve situaci mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Dlouho však nebylo jisté, kdy a zda dostane nemocnice mimořádně vysokou částku zpět. Po schválení novely rozpočtu na letošní rok ministerstvo peníze své přímo řízené nemocnici dorovnalo.

Nurofen i penicilin již jsou v lékárnách. Nedostatku dalších léků má předejít pracovní skupina

Domácí

„Koncem listopadu jsme od ministerstva zdravotnictví obdrželi finanční prostředky v požadovaném rozsahu, které FN Bulovka obratem použila na úhradu finančních závazků vůči společnosti Roche, s. r. o.,“ potvrdila Právu mluvčí Bulovky Eva Libigerová.

Počkat si však ještě musí městské nebo krajské nemocnice. Jejich zřizovatelé mohou do konce prosince žádat o dotaci na nespotřebované léky. Ministerstvo na to vyčlenilo přes 300 milionů korun.

Chřipková epidemie se rozbíhá, vlna nákaz RS viry kulminuje

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám