Hlavní obsah

Brusel není Moskva, zdůraznil Zaorálek a nabádal k sounáležitosti s EU

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Úřad ministra zahraničí převzal ve čtvrtek ráno v Černínském paláci Lubomír Zaorálek (ČSSD). Při svém projevu zdůrazňoval, že se Česká republika musí aktivně zapojit do evropských záležitostí a být sounáležitá s Evropskou unií. Při tom zaznělo i to, že „Brusel není Moskva“.

Lubomír Zaorálek: Brusel není MoskvaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Zaorálek upozornil, že slovo proevropský, kterým se zaštiťuje nová vláda Bohuslava Sobotky, neznamená, že Česká republika bude dělat vše, co jí přikáže Brusel. „Dovolte, abych vyjádřil určitou lítost nad tím, že v této zemi deset let po vstupu do EU panuje představa, že Brusel je něco jako Moskva,“ řekl.

„Pokud je něco v Bruselu špatně, tak v tom Bruselu dnes je jako člen také Česká republika, a pokud se nám něco nelíbí, tak někdo hlasoval v tom Bruselu také za nás. To znamená, jestli to nefunguje, tak i díky nám. Jsme součástí tohoto společenství a neseme odpovědnost i za to, jak vypadá,” prohlásil.

Evropa se musí změnit

Upozornil také, že by se Evropská unie včetně České republiky měla zásadně změnit. „Připadá mi, že Evropská unie, tak jak funguje – pokud chce přežít –, tak se musí změnit. A pokud Česká republika je loajální k Evropě, tak na této změně musí participovat. Najít spojence a něco dělat. Evropská unie je v situaci, kdy potřebuje aktivitu. Pasivní přístup znamená, že nám na ní nezáleží, ale pak si myslím, že nám nezáleží ani na osudu České republiky,“ řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a odcházející ministr Jan Kohout

Co se týče přijetí eura, rád by pokračoval v naplňování nezbytných kritérií pro vstup do eurozóny, konkrétní datum však nesdělil. „Na datu ještě dohodnuti nejsme. Zaregistroval jsem třeba výrok pana prezidenta, který mluví o pěti letech. Já bych byl rád, kdyby se ta debata ještě vedla,“ prohlásil.

Debata by se měla vést také v otázce, kdo má mít pravomoc jmenování velvyslanců. Zaorálek nicméně uvedl, že by se jako dosud nemělo stávat, aby jména uvažovaných velvyslanců prosakovala na veřejnost ještě před konečným rozhodnutím. „Je to bezohledné vůči našim partnerům, přál bych si, aby se to změnilo,“ uvedl.

Zkritizoval předchůdce

Své předchůdce zkritizoval za zahraniční politiku v oblasti lidských práv. „Politika České republiky v této oblasti zdaleka nebyla srozumitelná. Především proto, že jsme se k nim vyjadřovali pouze tehdy, kdy se nám to hodilo, pouze ve vybraných věcech,“ podotkl.

Zaorálek převzal úřad od končícího ministra Jana Kohouta. „Mám pocit, že úřad předávám ve stabilizovaném stavu,“ řekl bývalý ministr zahraničí.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka popřál Zaorálkovi mnoho štěstí a úspěchů. Zkritizoval minulé vlády za to, že zničily pozice ČR v rámci Evropy. Zaorálkovým úkolem proto bude znovu vybudovat zemi za hranicemi dobrou pověst a silnou pozici. Je třeba podle něj také hájit zájmy České republiky v rámci Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám