Hlavní obsah

Brnu zatím vládne koalice v původní sestavě

Právo, vtk
Brno

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ zatím v Brně dále pokračuje ve spolupráci, přestože se ve čtvrtek večer sešli zástupci hnutí ANO, Žít Brno a opoziční ČSSD k jednání o vzniku případné nové koalice. Jednání potvrdil brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil i náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo brněnského magistrátu

Článek

"Zatím platí stará koalice a řeší se témata jako holding městských firem a politika bydlení, což je potřeba vyřešit. Buď si ty problémy vyříkáme, a pokud se to nepodaří udržet, možná dostane prostor jiná koalice," uvedl Hollan.

Žádná revoluce se nekoná, tvrdí Pospíšil. "Sešli jsme se a řekli si, jestli má smysl se bavit dál. Sejdeme se další týden a řekneme si více a uvidíme, jestli budeme mít nějaké průniky," řekl Pospíšil.

Koalici hrozí rozpad kvůli tomu, že hnutí ANO chce vytvořit z městských firem holding, který by uspořil stamilióny korun, a chce také odpolitizovat městské firmy. Představa ANO se však nedaří kvůli koaličním sporům naplnit tak, jak by si hnutí představovalo, problém má být zejména v lidovcích.

Sociální demokraté jsou o holdingu městských firem podle slov Pospíšila připraveni jednat. „Rozdali jsme si úkoly, které má každá ze stran splnit do další schůzky. Ta by se měla uskutečnit již počátkem příštího týdne,“ uvedl Pospíšil.

Předseda její jihomoravské organizace ANO Marek Janíček nechtěl po schůzce nic komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám