Hlavní obsah

Brno vytvoří na pohřebišti pietní místo pro posmrtné dárce těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez patologie nemůže moderní medicína existovat. I proto se zástupci města, Správy hřbitovů města Brna, Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Spolku mediků MED MUNI dohodli na spolupráci při vybudování důstojného pietního místa a vsypové hrobky pro ty, kteří se rozhodli darovat své tělo pro výukové a výzkumné účely.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Ústřední hřbitov v Brně s nedávno opravenou obřadní síní od Bohuslava Fuchse a Josefa Poláška (vpravo) patří k největším v zemi. Nově v něm přibude pietní místo za dárce těl

Článek

„Oslovili jsme Správu hřbitovů s prosbou o vybudování pietního místa a vsypové hrobky pro pozůstatky těl dárců. Tímto krokem bychom také rádi doplnili pietní akci za dárce těl, kterou každý rok v období Dušiček pořádáme. Hluboce si totiž uvědomujeme tíhu a odvahu rozhodnutí darovat tělo pro vědecké a výukové účely, stejně jako pocity pozůstalých, kteří neměli možnost rozloučit se se svým blízkým či nemají místo, kam by na něj chodili vzpomínat,“ vysvětlil přednosta Anatomického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Marek Joukal.

Památník pro dárce těl bude umístěn na Ústředním hřbitově. „Město Brno souhlasí s pronájmem hrobu určeného pro důstojné ukládání těl darovaných vědě za symbolickou jednu korunu na deset let Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a také s převodem nynějšího dlouhodobě nevyužitého hrobového zařízení, taktéž za jednu korunu. Rozhodli jsme se tak podpořit pietu, která doposud má své místo na lékařské fakultě,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

„Hrob, který byl pro zmíněný účel vybrán, musí ještě projít kompletní stavební i restaurátorskou úpravou. Pro ukládání popela je nutné vybudovat podzemní část, která má parametry běžné hrobky se vsypovým otvorem. Následně bude v nadzemní části znovu umístěno opravené hrobové zařízení,“ doplnila ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Esence kapitalismu. Hřbitov nabízí místa vedle hrobu Karla Marxe za statisíce

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám