Hlavní obsah

Brno rozšíří placené parkování

Právo, Michal Šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V dalších brněnských ulicích se bude od příštího roku platit poplatek za parkovné. Rozhodlo o tom vedení města. Postupně zavede modré parkovací zóny do celkem jedenácti nových oblastí.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Parkovací zóny a oblasti jsou vyznačené v Brně nově také na dopravních značkách.

Článek

Platit se bude například okolo ulic Křídlovická, Bezručova, Špitálka a Dřevařská. Platbě parkovného se nevyhnou ani dojíždějící ve vybraných lokalitách městských částí Žabovřesky a Královo Pole, kam spadá například území vymezené ulicemi Chodská, Staňkova nebo Zborovská.

Zpoplatnění dalších míst má zvýhodnit místní a provozovatele podniků před dojíždějícími

Ceník se pro návštěvníky odvíjí podle toho, v které části Brna zaparkují.

Nejhlouběji sáhnou do peněženky motoristé parkující v historickém jádru. To spadá pod zónu A, kde je první půlhodina zdarma a hodina vyjde na čtyřicet korun. Sektoru B, zahrnujícího v současné době severní prstenec od centra města a od letošního listopadu také oblast ulic Bratislavská, Pellicova či Kopečná, se týkají mírnější regule. S nejvolnějším režimem se počítá v pásmu C, které se postupně dovytváří podle požadavků městských částí.

Cílem je zvýhodnit domácí

„V zóně B bude regulace platit celodenně a návštěvníci budou mít prvních 60 minut stání zdarma, poté zaplatí za každou hodinu 30 korun. Mohou zde také využít zvýhodněné návštěvnické předplacené oprávnění za 400 korun na týden, 1200 korun na měsíc nebo 12 tisíc korun za rok. V zóně C mají návštěvníci první hodinu zdarma, dále platí 20 korun za hodinu parkování, a to pouze v době od 17 do 6 hodin. Přes den zde mohou i návštěvníci parkovat zdarma,“ popsala Anna Dudková z tiskového střediska magistrátu.

Brno mění pravidla parkování, zóny se v dohledné době rozšíří

AutoMoto

Zpoplatnění dalších míst v moravské metropoli je součástí rezidentního parkování, jež má zvýhodnit místní a provozovatele podniků před dojíždějícími. Poprvé se modré pruhy objevily před rokem v historickém jádru. Od té doby se ale projekt rozšiřuje i daleko za hranici památkově chráněné rezervace.

Letos se parkovací systém dočkal také několika nových změn, které navrhlo současné vedení města. Nedávno se upravily ceny parkovacích karet pro rezidenty a abonenty nebo se město rozčlenilo na tři zóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám