Hlavní obsah

Brno mění pravidla parkování, zóny se v dohledné době rozšíří

Právo, Michal Šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno čeká první vlna změn rezidentního parkování. Úpravy se nejprve projeví v zóně A, tedy v historickém jádru města, kde nové regule začínají platit již od pondělí 30. září. Dotkne se to zejména rezidentů a provozovatelů podniků, kteří si musí obstarat nebo obnovit oprávnění.

Foto: Michal Šťastný

Brněnské ulice se zaplňují modrou barvou a novým značením. V ulici Stará už mají pracovníci Brněnských komunikací hotovo.

Článek

„Rezidenti z oblastí s celodenní regulací získají dvojnásobný počet hodin pro návštěvy zdarma, tedy 200, a dalších 100 hodin si budou moci dokoupit za symbolickou částku 100 korun,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Podle něj hlavní změny v rezidentním a abonentském režimu spočívají v tom, že abonentům se snižují poplatky za parkovací oprávnění – za první vozidlo zaplatí čtyři tisíce korun namísto dosavadních šesti tisíc, nižší jsou i poplatky za další automobily.

Patrně nejvíce nová pravidla zamotají hlavu návštěvníkům a dojíždějícím. Magistrát totiž od 18. listopadu rozšiřuje placené stání o další oblasti, kde se zatím parkuje zadarmo. Jedná se například o ulice Bratislavská, Pellicova, Mlýnská nebo o Mendlovo náměstí.

Argentinec zaparkoval auto na hulváta, dočkal se vtipné pomsty

AutoMoto

Lokality nově spadnou do sektoru B, který doposud tvoří ulice na sever od centra moravské metropole. Přespolní motoristé mohou v modře ohraničeném území zaparkovat, pokud do parkovacího automatu či v mobilní aplikaci zadají číslo registrační značky. Hodina stání bude v pracovních dnech zdarma, další stojí 30 korun. O víkendech a o svátcích mohou návštěvníci parkovat v modrých zónách bez nutnosti registrace a poplatku.

Podmínky se vztahují i na část ulic v historickém centru, kde není regulovaný vjezd. Vyšší je tam jen poplatek přes pracovní den. Půlhodina je zdarma, hodina parkování pak stojí 40 korun.

Přípravy už začaly

Takřka s dvouměsíčním předstihem začali s přípravami na rozšíření rezidentního parkování také pracovníci Brněnských komunikací (BKOM), kteří se tento týden pustili do přeznačování ulic.

„Pracujeme na přípravách systému rezidentního parkování tak, aby mohl být spuštěn v daných termínech,“ řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Podle ní to znamená instalaci či aktualizaci svislého dopravního značení a také pokládku vodorovného značení (modrých čar) v 31 ulicích.

Nové zóny bez aut a dražší parkování v centru města, plánují radní Prahy 1

Domácí

„Aktuální termíny značení jsou uvedeny na facebookovém profilu BKOM i na stránce parkovanivbrne. cz,“ dodala. Kvůli přípravným pracím se musí mít na pozoru i motoristé. Musí si včas přeparkovat, jinak jim hrozí pokuta.

„Zatím evidujeme pouze jednotky případů. Maximální pokuta za přestupek je dva tisíce korun. Většinou se však udílená sankce pohybuje v rozmezí 350 až 450 korun. Vždy záleží, jak situaci vyhodnotí strážník,“ sdělila mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Reklama

Výběr článků

Načítám