Hlavní obsah

Brno opravilo nástupiště, které vedlo nevidomé do reklamních tabulí

– Brno
Právo, pko

Nevidomí, kteří cestují v Brně městskou hromadnou dopravou, se konečně nemusí obávat, že na nově zrekonstruovaném nástupišti tramvají před tamějším hlavním nádražím při cestě podél vodících pásů narazí do reklamního panelu nebo odpadkového koše. Po vlně kritiky, která se na novou podobu nástupiště snesla, Dopravní podnik města Brna (DPMB) nechal o víkendu vodící prvky předláždit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na nevidomé číhají nečekané překážky.

Článek

„Snahou dopravního podniku u všech staveb a rekonstrukcí je bezbariérovost. To bylo a stále je i cílem prací, které DPMB realizoval na nástupištích u hlavního nádraží,“ prohlásil Miloš Havránek, generální ředitel dopravního podniku.

Stavbaři museli podle Havránka najít řešení, které by vyhovovalo dopravním normám i nevidomým. „V tomto případě se jedná o plochu, kde zastavují vozy na obou stranách nástupní hrany, a to navíc protisměrně,“ upozornil.

Původní podoba vodících pruhů byla pro nevidomé nebezpečná. Místo volné cesty totiž pruhy přerušovaly reklamní panely, odpadkové koše nebo informační cedule.

Nevidomá na nástupišti v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

„Určitě při chůzi nepředpokládám, že by na vodící linii byla nějaká překážka, naopak mám za to, že je udělaná proto, aby se nám chodilo líp, i proto po ní většina nevidomých chodí rychleji. Pokud člověk neví, že tu má takové překážky, klidně by mohlo dojít i ke zranění,“ řekla Právu při zkoumání nástupiště nevidomá Kateřina Hegrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám