Hlavní obsah

Brno má malované telefonní budky, připomínají velikány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve byly omšelé, polepené a v některých to dost zapáchalo. Každý se jim vyhýbal. Nyní jsou staré telefonní budky novou atrakcí centra Brna. Za změnu vděčí tyto přístřešky pro veřejné telefony, které z nich byly odstraněny po nástupu mobilů, mladé výtvarnici Klaudii Švrčkové. Když dostala možnost zkrášlit tyto přístřešky po svém, rozhodla se je věnovat především brněnským velikánům. Svoji budku tak mají Janáček, Mendel, Gödel či Mucha.

Foto: Archiv Klaudie Švrčkové

Výtvarnice Klaudie Švrčková s telefonickou budkou Gregora Johanna Mendela na centrálním brněnském náměstí Svobody.

Článek

Na každém z přístřešků jsou jejich portréty společně s obrázky, které vizuálně popisují, co z nich vlastně učinilo osobnosti mimořádného významu. S tím, jak budky získaly nový kabát, neuvěřitelně ožily. Tím, že se u nich lidé fotí, ožívají i příběhy slavných. A právě o to šlo.

Atrakce jako v Londýně

„Nejtěžší byla přípravná fáze, v níž jsem si načetla ke každé osobnosti vše o jejím životě a díle. Právě podle toho jsem pak tvořila. Jsem ráda, že budky nemusí skončit na smetišti,“ řekla Právu Švrčková. Celkem jich v centru města zkrášlila sedm. Více se jich nedochovalo.

Brněnské malované telefonní budky jsou takovou moravskou obdobou slavných červených telefonních budek z Londýna. I když už dávno neslouží původnímu účelu, jsou nesmrtelným turistickým tahákem. V mnohých z nich už ani automaty nejsou, lidé se ale u nich fotí.

Janáček, Mendel, Gödel…

„My jsme si s budkami nevěděli rady. Nikdo se k nim moc nehlásil. Pohled na ně nebyl nic moc,“ uvedla mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová. Vše začalo tím, že úřad vyzval majitelku kavárny Momenta na historickém Zelném trhu, zda by nemohla nějak zkrášlit starý telefonní přístřešek, který má shodou okolnosti přímo na zahrádce před podnikem. Ta se obrátila na studentku podnikatelské fakulty brněnského Vysokého učení technického Klaudii.

Budku na Zelňáku zkrášlila obrázky ovoce a zeleniny, které se na něm prodávají. Výsledek radní zaujal natolik, že jí svěřili i další přístřešky. Studentka se rozhodla, že každou věnuje nějaké osobnosti a jinému oboru vědy či umění. Leoš Janáček má budku hudby, Gregor Johann Mendel genetice, logik Kurt Gödel má matematickou budku, Alfons Mucha výtvarnou a Sokrates zdobí filozofickou budku před filozofickou fakultou Masarykovy univerzity.

Literární budku věnovala výtvarnice svému oblíbenému Karlu Čapkovi. A kterého z velikánů má nejraději? „Neumím si z nich vybrat. Všichni byli prostě super,“ dodala s úsměvem.

Muž v Brně odpínal psům náhubky a vodítka

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám