Hlavní obsah

Brno dalo za expozici šimpanzů v zoo 100 milionů, primáti tam ale nesmějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mrtvém bodě zamrzl projekt nového pavilonu šimpanzů, který měl být novou chloubou brněnské zoo. Jde o investici za zhruba sto milionů korun. Nyní se ale k překvapení všech ukázalo, že její nově vybudovaná venkovní část není bezpečná. Šimpanzi by mohli prchat, anebo z výběhu dokonce házet kamení na lidi stojící na protější lávce s vyhlídkou.

Foto: Zoo Brno

Nová expozice šimpanzů Zoo Brno. Problém je v tom, že by podle mezinárodního koordinátora chovu mohly házet kamení z venkovní části na lidi na lávce a vyhlídce a mohly by utíkat.

Článek

Mezinárodní koordinátor chovu šimpanzů, který kontroluje životní podmínky těchto opic ve všech evropských zoo, dospěl k závěru, že nová expozice není pro jejich chov vhodná. Bez jeho povolení nelze uskutečnit vůbec nic, ani zkušební provoz s malou skupinkou opic. Venkovní expozice přišla na 60 miliónů, na dalších 40 přijde vnitřní.

Házení kamení na turisty

Zoo chce chovnou skupinu šimpanzů s mláďaty, která budou lákat zástupy návštěvníků stejně tak, jak tomu bylo v minulosti u ledních medvědů nebo vlků polárních. Zoo musí nechat venkovní expozici upravit, což nebude lehké. Je to otázka dalších několika desítek milionů. Otázkou je, zda je město Brno, coby zřizovatel zahrady, bude chtít poskytnout. „Je to plně na něm coby na zřizovateli. Pak je ještě jedna levnější varianta. Venkovní expozici budou využívat opice dželady, uvnitř budou medúzy,“ řekl Právu Michal Vaňáč.

Návrh řešení připraví pro vedení města náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Na řešení se pracuje. Klíčovou otázkou je, proč se projekt nového pavilonu šimpanzů, na němž se v rámci projektové přípravy pracuje již deset let, vůbec setkal s takovými obtížemi. Mnozí Brňané nad věcí nevěřícně kroutí hlavami. Už při zahájení stavebních prací muselo být zřejmé, že z úbočí budou moci šimpanzi házet na kolemjdoucí turisty kamínky či větvičky.

V Brně vymysleli vodivý beton. Stavby díky němu už nepromrznou

Věda a školy

Otazníky nad celým projektem

Vedení zoo tvrdí, že podobu expozice před výstavbou konzultovala s koordinátorem chovu, přesto se problémům nezabránilo. Někteří viní za problémy dřívější vedení zahrady. Někdejší ředitel zoo Martin Hovorka, který stál u zrodu projektu a měl jej na starosti, je v důchodu.

Nejčastější odpovědí, proč projekt tak dopadl, je, že se zpřísnily podmínky pro chov šimpanzů, nebo že se netušilo, že se skalní masiv v expozici až tak odhalí, že v ní budou kameny.

Aby lidé na vyhlídce pavilonu nebyli snadným terčem šimpanzů, je nutné natáhnout sítě. Musí být ale odolné, protože opice by provazy bez větších problémů rozpletly.

Venkovní expozice za 60 milionů korun je hotova a čeká se, až vedení města rozhodne, co s ní bude dál. Současně se ale pracuje na vnitřní expozici, což je projekt za dalších 40 milionů korun. U ní se počítá s podstatným rozšířením

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají infekce od parazitů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám