Hlavní obsah

Brněnští vědci vyvinuli lék na rakovinu z ropy a platiny

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Velmi slibných výsledků ve vývoji nového léku proti rakovině dosahují výzkumníci brněnské firmy Pliva Lachema Petr Sova a Adolf Mistr. Základem preparátu je sloučenina specifického uhlovodíku, objeveného v kvalitní hodonínské ropě a v platině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nebudeme teď zveřejňovat, na které typy nádorů by mohl náš lék působit, i když máme už jasnou představu. To bude až v další fázi výzkumu a zkoušek. Nechceme vzbuzovat plané naděje,“ řekl Právu doktor Sova.

Doplnil, že sloučenina, podávaná pacientům ústně, je méně toxická a účinnější než dosavadní léky. Často se bude používat v kombinaci s ostatními léčivy, konkrétně při tzv. cílené terapii. Sova připomněl slova předního českého onkologa Pavla Klenera, že vyšší procento vyléčených je právě v důsledku kombinace cílené léčby a chemoterapie.

Sloučeninu uhlovodíku a platiny čeká ještě nejméně šest let výzkumů, pokud budou peníze, připomíná Sova. Předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček mluví dokonce o deseti až dvanácti letech výzkumů u podobných preparátů. „Náklady šplhají až do stovek miliónů korun,“ řekl Vorlíček Právu a zdůraznil, že zkoumaný lék z Pliva Lachemy není nadějí pro pacienty, kteří trpí rakovinou nyní.

Slibné výsledky

Nicméně potvrdil, že platina se používá jako velmi účinný lék proti zhoubným nemocím od roku 1971. V oblasti výzkumu a vývoje platinových kompletů jsou brněnští výzkumníci na absolutní světové špičce. Na pacientech již proběhla první fáze klinického výzkumu, při které se sleduje bezpečnost nového léčiva, nežádoucí účinky. Výzkumy samozřejmě povolil Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Z mého hlediska máme z předklinické i klinické fáze velmi dobré a do budoucnosti slibné výsledky, nedošlo k negativnímu překvapení,“ sdělil Sova.

Patentovaný po celém světě

S kolegou Mistrem navázali na českého chemika Stanislava Landu, jenž v roce 1932 objevil v hodonínské ropě uhlovodík adamantan. V průběhu  90. let přidali oba výzkumníci tento uhlovodík k novému komplexu platiny a podařilo se jim tak vytvořit velmi nadějný nový lék, nyní již úspěšně patentováný po celém světě. Pokračovali v úspěšné tradici brněnské firmy Lachema v oblasti platinových protinádorových léčiv.

„Naše sloučenina není nijak zvlášť výrobně náročná a v porovnání s ostatními nově vyvíjenými protinádorovými léčivy jsme mnohonásobně levnější,“ optimisticky dodal Sova. Dvě třetiny výzkumů a zkoušek však ještě čekají. Budou-li peníze. Oba vědci byli nominováni do Národní ceny Česká hlava 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám