Hlavní obsah

Brněnský festival planet se zapsal mezi české rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zástupci Hvězdárny a planetária Brno a uměleckého seskupení VISUALOVE obdrželi od agentury Dobrý den certifikát o vytvoření českého rekordu v podobě Největší kolekce nafukovacích modelů vesmírných těles. Události v pátek večer přihlíželo několik tisíc návštěvníků, kteří vzápětí pózovali na unikátním záběru „Tisíce hvězd na Kraví hoře“.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

O festival planet, který potrvá v Brně do osmého srpna, je velký zájem

Článek

Zápis o vytvoření českého rekordu potvrdil Luboš Rafaj z agentury Dobrý den.

„Hvězdárna a planetárium Brno a umělecké seskupení VISUALOVE jsou tvůrci kolekce pěti fotorealistických nafukovacích modelů vesmírných těles o průměru deset metrů. Rekordní kolekce, která vzniká od roku 2019, byla do České databanky rekordů zaevidována v parku na Kraví hoře v Brně u příležitosti konání letošního Festivalu planet,“ uvedl Rafaj.

Terralóna a Temnalóna jsou denním a nočním modelem planety Země. Podklady pro model Lunalónu vytvořila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, která od roku 2009 mapuje Měsíc z jeho oběžné dráhy s rozlišením sto metrů. Potisk Marsmelounu představuje nejlepší mapu Marsu, jejímž základem bylo 73 tisíc záběrů s rozlišením až osm metrů. Heliosféra je modelem Slunce v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra.

Hlavním cílem projektu, který podporuje také město Brno a Jihomoravský kraj, je snaha Hvězdárny a planetária Brno inspirovat desetitisíce návštěvníků festivalu k zájmu o vědu a techniku.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

Festival planet v Brně

Krátce po předání certifikátu vytvořili návštěvníci Festivalu planet unikátní portrét. Na vyzvání rozsvítili mobilní telefony a po celé Kraví hoře – rozprostřeni mezi pěti obřími modely – pózovali pro fotografy, kteří vyšplhali na věž kostela svatého Augustina. Na snímku od Pavla Gabzdyla, autora projektu Neuvěřitelné Brno, lze při pečlivém pohledu napočítat více než dva a půl tisíce kosmoplavců.

„I když jsme to tak původně nezamýšleli, Festival planet je akcí, která dokáže pro astronomii nadchnout prakticky celé město Brno,“komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

„Jde o organizačně a finančně nejsložitější akci, kterou pořádáme. Ale také o akci, která má obrovský dopad. A to daleko za hranicemi města Brna. Ocenění, které nás samozřejmě velmi těší, ale dlouho nevydrží, jelikož už na příští rok chystá Hvězdárna a planetárium Brno šestý obří model. Jsme totiž Hvězdárna a planetárium Brno, milujeme vesmír a jsme moc rádi, že vesmír milují i Brňáci,“ dodal Dušek.

FOTO: Piknik pod zeměkoulí. V Brně začal Festival planet

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Festival planet

Výběr článků

Načítám