Hlavní obsah

Brněnské hřbitovy zlepšují služby. Nově budou on-line

– Brno
Právo, Michal Šťastný

Zjednodušit administrativu a ušetřit lidem čas chce Správa hřbitovů města Brna, která chystá modernizaci svých služeb. Ty nově nabídne online.

Foto: Michal Šťastný

Ústřední hřbitov čelí každoročně velkému náporu návštěvníků.

Článek

První výraznou novinkou je možnost prodloužit si nájemní smlouvu k hrobovému místu prostřednictvím internetového portálu Brno iD. Doposud se museli nájemníci kvůli prodloužení dokumentu, což je nutné udělat každých deset let, vypravit na centrálu správy hřbitovů do Vídeňské ulice.

„Smlouvy se uzavírají na deset let. Za tu dobu se mnohdy změní životní situace lidí, někteří z nich už v Brně ani nebydlí, ale mají tu pohřbenou rodinu,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Turistům v Brně nabídnou industriální stezky

Cestování

Na vypršení smlouvy ze zákona upozorňuje nájemce správa hřbitovů. Lidem domů rozesílá tři měsíce před uplynutím nájemní doby doporučený dopis, jehož součástí bude nově i návod, jak si vše vyřídit na internetu.

Podle brněnského náměstka Tomáše Koláčného (Piráti), který zodpovídá za oblast informačních technologií, je systém navržený tak, aby byl přívětivý pro všechny uživatele. „Po přihlášení uživatel zadá číslo smlouvy a systém automaticky předvyplní jeho údaje do smlouvy na dalších 10 let. Pak je potřeba údaje zkontrolovat a doplnit kontakt na náhradní kontaktní osobu,“ popsal Koláčný.

Nabídka poskytovaných služeb online se v příštích letech ještě rozšíří. Návštěvníkům portál například umožní objednat slavnostní výzdobu hrobu nebo odbornou péči zahradníka.

Židovský hřbitov na Slovensku zničili kluci ve věku 9 až 12 let

Evropa

„Přes Brno iD by si lidé mohli do dvou let objednat služby, jako je výsadba zeleně na hrobě, zálivka, zapálení svíčky nebo sváteční výzdoba. K jejich sjednání se zatím musí dostavit na Zahradnické středisko na Ústředním hřbitově,“ uvedla Alena Říhová, ředitelka Správy hřbitovů města Brna, jež se ve městě stará o celkem jedenáct hřbitovů.

Největším spravovaným areálem je Ústřední hřbitov, který se rozkládá na více než 40 hektarech. Místo posledního odpočinku tu má přes 400 tisíc osob včetně mnohých známých osobností, jako je Leoš Janáček, speleolog Karel Absolon nebo národní obroditel Josef Dobrovský.

Reklama

Související články

Tajemství bohnického hřbitova bláznů

Někde zdola na mě volá čísi úpěnlivý sten: Hrabej, hrabej v černé zemi, vyhrabej mě ven… Na ty verše myslím pokaždé, když kráčím zarostlou pěšinou mezi hroby...

Vodohospodáři v Brně bojují s bobry

Zvířata osídlila břehy řeky Svratky v městských částech Jundrov, Komín a Žabovřesky a ničí tam stromy. Některé z nich byly již v tak špatném stavu, že musely...

Výběr článků

Načítám