Hlavní obsah

Brněnská ČSSD chce Onderku do vedení strany

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnská ČSSD chce poslance a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku do nejvyššího vedení strany. Shodli se na tom na sobotní městské konferenci její delegáti. Usnesení, které jej vyzývá k tomu, aby se ucházel o post ve vedení, podpořila drtivá většina ze 137 účastníků konference. Zdrželi se pouze dva z nich, přičemž jedním byl Onderka. Nikdo nebyl proti. Právu to řekl nově zvolený předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nově zvolený poslanec a bývalý brněnský primátor Roman Onderka

Článek

„Dovedu si jej představit nejen v nejužším vedení strany, ale také jako předsedu strany, který ji vyvede ze současné velmi špatné situace. Jako krizový manažer se v minulosti osvědčil,“ uvedl Pospíšil.

Onderka vzal přání členů své domovské organizace na vědomí, nic jim ale neslíbil.

Brno zůstává k vedení kritické

Pospíšil připomněl, že poslanec Onderka byl po parlamentních volbách, které skončily pro ČSSD velkým neúspěchem, opakovaně dotazován, zda se bude v únoru příštího roku na předčasném sjezdu strany ucházet o předsednický post. K těmto úvahám se ale zatím nevyjádřil.

V ČSSD se přitom nyní vede bouřlivá diskuze o tom, kdo by stranu mohl nově vést. Úkolem nového předsedy bude stranu připravit v příštím roce na komunální volby, které budou pro sociální demokracii další tvrdou zkouškou. Brněnská ČSSD v  sobotu jasně prokázala, že stojí za Onderkou. Již po volbách přijala výzvu žádající společně s někdejším primátorem nejen předčasný sjezd ČSSD, ale i změnu stylu vedení strany, a především přímou volbu předsedy.

Účastníci konference navíc opětovně zvolili za předsedu městské organizace sociální demokracie dlouholetého brněnského zastupitele Olivera Pospíšila, čímž ve skutečnosti potvrdili i to, že brněnská ČSSD zůstává k současnému vedení strany poměrně kritická.

Tejc návrat neslíbil

Jednání se účastnil jako řadový člen i někdejší poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Uvedl sice, že nemá v plánu zasáhnout do boje o obsazení křesel ve vedení strany, z jeho vystoupení ale vyznělo, že vývoj sleduje a aktivnější činnost ve straně případně zváží podle dalšího vývoje.

„Výsledky hlasování o vedení městské organizace a samozřejmě i přijetí usnesení ve vztahu k Romanu Onderkovi vnímám jako potvrzení správnosti cesty, kterou jdeme v brněnské sociální demokracii již delší čas. Prosazujeme zásadní změnu v ČSSD,“ uvedl Pospíšil.

Onderka sice kandidoval do Poslanecké sněmovny až na šestém místě kandidátky ČSSD, do Sněmovny mu ale pomohly stovky preferenčních hlasů. Za jižní Moravu byli zvoleni jen dva kandidáti sociální demokracie, a to paradoxně Onderka společně s jihomoravským volebním lídrem sociální demokracie a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Onderka je Sobotkův dlouholetý kritik.

Reklama

Výběr článků

Načítám