Hlavní obsah

Fiala: Zeman nejmenuje na mou žádost nového předsedu Ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nejmenuje nového šéfa Ústavního soudu, přenechá to tak svému nástupci Petru Pavlovi. Po jednání s ním to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Živě: TK premiéra Petra Fialy po setkání s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Hlavní výsledek našeho setkání je, že jsem požádal pana prezidenta, aby nejmenoval nového předsedu Ústavního soudu, a on tomu vyhověl,“ řekl po jednání Fiala.

Doplnil, že Zeman je i nadále přesvědčen, že by měl po právní stránce možnost jmenovat nového předsedu. „Rozhodl se ale vyhovět mojí žádosti a tento krok neučinit,“ zdůraznil premiér.

„Jsem přesvědčen, že takový krok by způsobil nestabilitu v celém soudním systému. Vyvolalo by to spoustu problémů, nakonec i spousta ústavních právníků se vyslovila, že prezident republiky, který končí, by tento krok neměl dělat, jelikož postrádá legitimitu,“ prohlásil dále.

Fiala jednal s prezidentem v Lánech i koncem listopadu, hovořili tehdy mimo jiné o jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Fiala zhruba o měsíc později Zemanovi navrhl, aby Hladíka jmenoval, prezident to však odmítl.

Hladík se stal na úřadu náměstkem a koalice čeká na nástup nového prezidenta Petra Pavla, který opakovaně uvedl, že nemá důvod Hladíka nejmenovat, pokud na něm Fiala trvá.

Se Zemanem se Fiala sešel také při tradičním novoročním obědě, kterého se účastnily i jejich manželky.

Fiala a Zeman se scházejí zhruba jednou za měsíc. Zemanův mandát končí 8. března, následující den je v plánu Pavlova inaugurace.

Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš, před Okamurou a Zemanem. Fiala čtvrtý

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám