Hlavní obsah

Kurzarbeit nejsou závody. Na každého se dostane, říká Maláčová

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pondělí ve 12 hodin bude spuštěn program ministerstva práce a sociálních věcí na podporu zaměstnanců. Zaměstnavatelé mají nárok na příspěvky na mzdy ve výši 80 a 60 procent, zažádat o ně musí prostřednictvím elektronického formuláře. Podmínkou pro získání příspěvku pak není rychlost, ale správnost. Na tiskové konferenci to v pondělí řekla šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD).

Záznam: Tisková konference k programu AntivirusVideo: ČTK

 
Článek

„Nejedná se o závody, na každého se dostane. Žádost musí být vyplněná dobře, ne rychle,” sdělila v pondělí Maláčová.

Žádost o příspěvek na zaměstnancovu mzdu mohou zaměstnavatelé vyplnit v pondělí od 12 hodin. „Nikdo nemusí chodit na úřady, vše bude probíhat elektronicky,” dodala Maláčová.

Jedná se o příspěvek, který bude stát vyplácet zaměstnavatelům. Lidem v karanténě a na mzdy pracovníků uzavřených provozů poskytne 80 procent. U omezení výroby kvůli výpadku pracovníků, surovin či poklesu poptávky to bude 60 procent. „Chceme, aby firmy nepropouštěly lidi,“ uvedla dříve Maláčová.

Několik podmínek

Aby ale zaměstnavatelé získali příspěvek na mzdy, musí splnit několik podmínek. „Stát pomůže jenom těm firmám, které se chovají ke svým zaměstnancům férově. Zaměstnanec nesmí být ve výpovědi a zaměstnavatel musí za zaměstnance platit veškeré odvody,“ sdělila Maláčová.

Žádosti, které se podávají na stránkách Úřadu práce ČR, musí vyplnit také pouze zaměstnavatelé, a to za celou firmu. Přesný návod naleznou na stránkách ministerstva práce.

Nezaměstnanost zatím zůstává nízká

Kvůli koronaviru se také podle ministryně zatím v České republice nezvedla nezaměstnanost. „Zůstáváme na třech procentech. Současná pandemie se ale do trhu práce může promítnout až v dalších týdnech,“ komentovala Maláčová.

Vláda představila soubor opatření pro OSVČ a zaměstnavatele

Domácí

Vláda schválila kurzarbeit. Vyplatit může až 39 tisíc korun

Domácí

Ministři kvůli koronaviru přijali již několik opatření. Rozhodli například o dvojím příspěvku na mzdy či o 25tisícovém příspěvku pro OSVČ. Spuštěn byl také program Covid II, v rámci kterého mohou drobní podnikatelé získat půjčku bez úroků a bez poplatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám