Hlavní obsah

Hamáček někomu leží v žaludku, vzkázali poslanci ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se ve středu dopoledne postavili jeho straničtí kolegové. Uvedli, že mu věří a že článek serveru Seznam zprávy jen nahrává Rusku. Prosazují zároveň, aby jednání o Hamáčkově cestě do Moskvy za zavřenými dveřmi ve Sněmovně ve středu pokračovalo.

Brífink ČSSD k aktuální politické situaciVideo: psp.cz

 
Článek

Hamáček chtěl podle serveru Seznam zprávy vyměnit v Moskvě „ututlání“ kauzy Vrbětic za vakcíny Sputnik V a americko-ruský summit, který by se konal v Česku.

„Pan Hamáček musí někomu hodně ležet v žaludku. Jsme přesvědčeni, že dělal všechny kroky ve prospěch České republiky,” postavil se za něj statutární místopředseda strany Roman Onderka.

Hamáček: Všechny ty nesmysly slouží jen Rusku

Domácí

„Hamáčkovi věřím, myslím, že můžu říct, že za ním stojíme všichni,” dodala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Sociální demokraté se vzápětí pustili do článku serveru Seznam zpráv, podle nich nahrává Rusku. „V Moskvě slaví, všechno jsme znehodnotili, zpochybnili a jsme v situaci, že někteří kolegové označují pana Hamáčka jako vlastizrádce,” uvedl k tomu poslanec Jan Birke.

Schůze za zavřenými dveřmi

ČSSD proto bude ve středu prosazovat, aby pokračovala schůze Sněmovny za zavřenými dveřmi, kde by se měla Hamáčkova plánovaná cesta do Moskvy vysvětlit.

Na jednání by se měli k tématu vyjádřit například šéf BIS Michal Koudelka, policejní prezident Jan Švejdar či nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V úterý odpoledne byla tato schůze přerušena. Podle zúčastněných se k delšímu proslovu dostal jen Hamáček, nevystoupil ani premiér Andrej Babiš (ANO), ani nikdo z pozvaných šéfů tajných služeb.

Zeman: Při jednání poslanců jsem se styděl

Domácí

Poslanci se podle účastníků jednání překřikovali, osočovali a brali si faktické poznámky. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který se schůze v dolní komoře také účastnil, uvedl, že se za průběh jednání styděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám