Hlavní obsah

Boom karavaningu zastihl Česko nepřipravené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se prázdninami přichází vlna karavanových koronaturistů. Ochranáři i starostové obcí jsou znepokojeni a hledají způsob, jak ji zvládnout. Místo kempů, které jsou přeplněné, totiž karavanisté se svými vozy nocují, kde se dá, i když tím často způsobují konflikty.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle karavanistů by nevznikaly, kdyby se na ně nezapomínalo a stát cíleně budoval parkoviště pro karavany. V Německu je jich 7000, v Česku dvacet.

„Pro nás je to zásadní problém. Není to sice nezákonné, je to ale neúnosné. Parkoviště nejsou kempy a nemohou je jakkoli nahradit. Není možné na nich bivakovat,“ řekl Právu Antonín Tůma z Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku.

Karavany patří do kempu, ne na parkoviště či okraje měst
Jiří Kmet, vedoucí správy CHKO Pálava

Zrovna tento týden řešil s kolegy, co dělat se třemi karavany zaparkovanými nedaleko známé Kateřinské jeskyně. Kolem tamního parkoviště je první zóna CHKO. Podle ochranářů mají být tyto odstavné plochy využívány jen na nezbytně nutnou dobu. Žádné přespávání a bivakování.

Obce: Parkování karavanů omezíme  

„Karavany patří do kempu, ne na parkoviště či okraje měst. Nemají co dělat na zapadlých cestách a samozřejmě ani v přírodě. Nemůžeme dávat pokuty, ale tomuto chování nebudeme přihlížet,“ uvedl vedoucí správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Procházka Třeboní z historického jádra rovnou do přírody

Cestování

A není sám. V Podyjí zřejmě obce vyhláškami časově omezí parkování karavanů. „Několikadenní zablokování parkovišť v parcích je samozřejmě špatná cesta. Časově omezit parkování má smysl,“ řekla zakladatelka Asociace kempování na karavaningu ČR Klára Hájek Velinská.

„Je ale nutné, aby se současně začala stavět speciální odstavná parkoviště pro karavany. Než vzniknou, bylo by nejlepší vytvořit seznam parkovišť, kde mohou stát,“ dodala.

Jezero Most chystá řadu novinek

Tipy na výlety

V republice je okolo 60 tisíc obytných přívěsů a vozů. Obvykle třetina až polovina jejich majitelů trávila dovolenou v zahraničí, což se ale s příchodem koronaviru změnilo. Přišel kavaraningový boom, který Česko zastihl nepřipravené.

Nejlepší je domluva

Když klasik americké literatury, spisovatel John Steinbeck, před více než půl stoletím procestoval se svým psem v dodávce USA a napsal ze svého putování knihu Toulky s Charleym, vytvořil světový bestseller a zároveň ideu svobodného cestování bez omezení.

„Jenže tak to nefunguje. Když o prázdninách všichni vyrazí za dobrodružstvím a budou putovat od jednoho parkoviště ke druhému, pro přírodu to bude devastující. A sliby, že si na parkovištích po sobě uklidí, jsou zbytečné,“ řekl Tůma. A jak to bude o prázdninách vypadat? Především je třeba nejen zakazovat, což stejně žádné pozitivní výsledky nepřinese, ale i hledat cesty, jak lidem, kteří mají za sebou nejtěžší rok v historii České republiky, vyjít vstříc.

Léto láká ke karavaningu. Zkuste zajímavou výzvu 3x7

Cestování

„Místo zákazů a hrozeb je nejlepší cestou domluva. Budeme se snažit vysvětlit karavanistům, že se mají chovat co nejohleduplněji, například nechávat volno na parkovištích i pro ostatní. Budeme hledat kompromisy,“ sdělila Hájek Velinská.

Na straně druhé ale očekává, že se stát rozhýbe a začne stavět odstavné plochy pro karavany. Bude jich totiž přibývat a nečinnost by se mu mohla vymstít.

Reklama

Výběr článků

Načítám