Hlavní obsah

Jezero Most chystá řadu novinek

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most se chystá na spuštění první sezony v areálu u stejnojmenného jezera, které vzniklo v uplynulých letech zatopením jámy po těžbě hnědého uhlí. Magistrát chystá několik novinek a vylepšení komfortu pro návštěvníky.

Foto: Vizualizace MěÚ Most

Nejviditelnější novinkou budou dva stánky s terasou k posezení u občerstvení a výhledem na jezero a okolí.

Článek

Nejviditelnější z nich je výstavba dvou stánků s terasou k posezení u občerstvení a výhledem na jezero a okolí. Stavba byla zahájena v dubnu a veřejnosti by měla sloužit již v létě. Kromě toho se buduje zázemí pro správce a také veřejné toalety.

Na dolní části pláží bude instalováno 50 slunečníků a 100 lehátek, která budou za poplatek. Ke dvacítce loni vysazených borovic přibude třicet nových a na podzim dalších padesát stromů.

Zájemci mohou přispět na opravu největších tuzemských varhan adopcí píšťal

Cestování

„Plochy, které nejsou zatravněné, se osadí trávou. Současně se provede odvodnění ploch pláží tak, aby voda z výsypky nevtékala přímo do prostoru sportovišť,“ přiblížila další novinky Alena Sedláčková z mosteckého magistrátu.

Lze přijet i autobusem

Upraveny budou také prostory mezi plážemi a sportovišti a dílčí úpravy parkoviště zajistí jeho bezbariérovost. „Počítá se také s umístěním platebního automatu na parkoviště,“ doplnila Sedláčková a připomněla, že k jezeru se lidé už dostanou i autobusem. Na novou zastávku vybudovanou nedaleko pláží zajíždí linka číslo 16.

Jezero Most bylo veřejnosti zpřístupněno 12. září loňského roku, od té doby je vyhledávanou lokalitou pro tisíce lidí z města a širokého okolí.

Vodní plocha je rozdělena na tři zóny: pro koupání, bezmotorovou lodní dopravu a vodní sporty a klidovou zónu pro rozvoj místní fauny a flóry. Nacházejí se zde terasovité kamínkové pláže s přístupovými moly. Rodiny s dětmi potěší přítomnost dětského hřiště či stolů na stolní tenis a hřiště na plážový volejbal.

Vhodné i pro potápění

Pro čtyřnohé návštěvníky jsou určeny zvláštní psí pláže. Pěší i cyklisté ocení 9 kilometrů dlouhý okruh. Na jižních svazích je 2,5 kilometru dlouhá naučná stezka o napouštění jezera.

„V prostoru pláží budou umístěny dva plovoucí objekty, které budou sloužit jako zázemí pro městskou policii a správce areálu. V místě napouštění bude pak vybudováno kotviště plavidel,“ přiblížila Sedláčková další plány města.

Jezero je vhodné i k potápění. Voda se totiž vyznačuje vysokou průhledností až do hloubky 8 metrů a velkou čistotou. Významný vliv na kvalitu vody má druhové složení rybí osádky, vyskytuje se zde 8 druhů ryb včetně dravých, jako jsou štiky a sumci. V důsledku řízené osádky zde ale není možný rybolov. Území kolem jezera Most patří k nejvýznamnějším zimovištím vodních ptáků v Česku.

Šlechtova restaurace se otevírá potichu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám