Hlavní obsah

Kompenzace půjde i z peněz regionů, dostanou ji i eseróčka, potvrdili poslanci

Novinky, ber
Praha

Kompenzační bonus ve výši 500 korun denně dostanou nově také společnosti s ručením omezeným (s.r.o.), a to za období od 12. března do 8. června. Změnu v úterý schválili poslanci. Zároveň odmítli návrh senátorů, kteří chtěli, aby peníze šly pouze ze státního rozpočtu. Peníze tak budou částečně vypláceny i z rozpočtů krajů a obcí. Novelu nyní dostane na stůl prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Jedná se o další pokračování výborně fungujícího programu Pětadvacítka. Pomoc je zde dobře zacílena pro malé podnikatele poškozené koronavirem, kteří ke své činnosti zvolili formu eseróčka,“ uvedla dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Z programu Pětadvacítka dostávají příspěvek také osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Připravte kompenzace za bonus pro OSVČ a eseróčka, vyzvali poslanci vládu

Domácí

Změnu v úterý poslanci po několika hodinové debatě schválili. Zamítli ale apel ministryně financí na návrh Senátu, aby peníze na kompenzační bonus šly pouze ze státního rozpočtu. O náklady se tak se státní kasou budou muset podělit i rozpočty krajů a obcí.

„Pokud by prošel senátní návrh, musela bych výplatu bonusu okamžitě zastavit,” hrozila v pondělí Schillerová.

Schillerová hrozí zastavením bonusů pro OSVČ a malé s. r. o.

Domácí

Obce a kraje 

Příspěvek je totiž hrazený z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Tato daň je sdílená s obcemi i kraji, kdy 66 procent zůstává státu, zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům. Obce a kraje tak dostanou z této vybrané daně méně peněz. Celkem by mělo podle ministerstva financí jít cca o 14 miliard korun.

Proti se proto postavili nejen představitelé samospráv, ale také část opozičních poslanců.

Obce a kraje nechtějí platit bonus pro podnikatele ze svého. Vědí o tom od začátku, vzkázala Schillerová

Domácí

Sněmovna proto v pondělí večer přijala usnesení, které zavazuje vládu, aby se zabývala výpadkem příjmů u obcí do 3000 obyvatel. Dále by měla navrhnout finanční zajištění investic obcí a krajů v letech 2020 a 2021 v souvislosti s výpadkem daňových příjmů minimálně v rozsahu 15 miliard korun. Není ale jasné, do kdy tak má vláda učinit.

Reklama

Výběr článků

Načítám