Hlavní obsah

Boj o život vzdal. Vzácný dravec postřelený na Opavsku uhynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěpánkovice

Záchrana kriticky ohroženého motáka lužního, kterého minulý týden někdo na Opavsku postřelil brokovnicí, nebyla úspěšná. Vzácný dravý pták sice podstoupil operaci, která se podařila, avšak poté svůj boj o život vzdal. Událost řeší Policie ČR.

Foto: Záchranná stanice Bartošovice

Moták lužní měl zlomenou pažní kost na levém křídle

Článek

„Zraněného dravce našli lidé minulý týden v úterý při procházce ve Štěpánkovicích na Opavsku. Základním vyšetřením jsme zjistili frakturu kosti pažní na levém křídle.

Na veterinární klinice ve Frýdku-Místku udělali podrobné vyšetření i s rentgenem, z něhož je zřejmé, že zranění bylo způsobeno broky,“ informoval Petr Orel, vedoucí Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku. Zde se o zraněného ptáka starali.

„Operace se vydařila, opravdu málokdy se to povede tak jako tady. Ale on to pak prostě bohužel vzdal,“ zkonstatoval Orel s tím, že ve věci samozřejmě podali trestní oznámení na neznámého pachatele. „Už mi policie i volala, že se tím budou zabývat.“

Čáp, kterého někdo postřelil v Příboře, zůstane v zajetí

Domácí

Moták lužní je tažný pták a v Česku nepravidelně hnízdí v ostrůvkovitých populacích včetně Moravskoslezského kraje. Pohybuje se nad krajinou nízkým pátracím letem, loví větší hmyz jako kobylky a vážky. Jeho hlavní potravou však jsou drobní zemní hlodavci jako hraboši.

Třetí postřelený dravý pták

Orel ještě připomněl, že letos už se jedná o třetího postřeleného dravého ptáka v Moravskoslezském kraji. „Nutno dodat, že jsme se s nelegálními zástřely či postřeleními delší dobu nesetkali, což jsme samozřejmě pozitivně kvitovali. Ale letos je to jinak,“ posteskl si vedoucí záchranné stanice, kde se v současnosti starají i o postřeleného čápa bílého.

Ten byl postřelen brokovnicí na začátku dubna v Příboře na Novojičínsku. „Čáp už je na tom mnohem lépe, nicméně už nebude létat. Buď zůstane tady u nás, nebo ho nabídneme jiné záchranné stanici,“ sdělil Orel. I tento případ řeší policie jako týrání zvířat. Na začátku roku pak do stanice přijali postřelené káně lesní. To se podařilo zachránit.

Ve Slavkovském lese zřejmě kdosi otrávil samici orla mořského. Její mládě v hnízdě uhynulo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám